Fostul președinte ucrainean Petro Poroșenko a negat, duminică, faptul că fostul vicepreședinte american Joe Biden l-a abordat vreodată în legătură cu Burisma, o companie energetică ucraineană din a cărei conducere a făcut parte și Hunter Biden, fiul lui Joe Biden, relatează Politico.eu.

HotNews.roFoto: Hotnews

”Răspunsul meu este absolut clar: nu, niciodată”, a spus Poroșenko într-un interviu la CNN, subliniind că niciun alt președinte sau vicepreședinte american nu a făcut presiuni asupra lui.

Poroșenko a devenit președinte al Ucrainei în 2014, în același an în care Hunter Biden s-a alăturat conducerii companiei Burisma, o companie energetică din Kiev. În același timp, vicepreședintele Biden lucra în administrația Obama pentru a ajuta la reformarea politicii și pentru a elimina corpuția în Ucraina. Hunter a rămas în boardul de conducere al companiei până în 2019.

Președintele Donald Trump și avocatul său personal Rudy Giuliani au susținut, fără să aducă dovezi, că atunci când era vicepreședinte, Joe Biden a făcut presiuni în mod inadecvat asupra Ucrainei să demită un procuror care lansase o anchetă cu privire la Burisma pentru a-și proteja fiul.

O comisie din Senatul american a deschis o anchetă în acest sens. Ron Johnson, președintele Comisiei senatoriale pentru Securitate Naţională şi Afaceri Guvernamentale, le-a spus reporterilor în luna martie că este posibil ca în două luni să fie publicat un raport preliminar cu privire la subiect.

Acuzațiile au făcut de asemenea obiectul unei proceduri de destituire a lui Trump. Trump a fost acuzat că a abuzat de puterea sa după ce ar fi cerut președintelui actual al Ucrainei, Volodimir Zelenski, să îi ancheteze pe cei doi Biden. Procedura a eșuat.

Citește și: