Donald Trump l-a demispe procurorul federal de Manhattan care a condus anchete asupra unor apropiaţi ai preşedintelui american şi care a refuzat să demisioneze, relatează AFP, potrivit Agerpres. Anunțul a fost făcut de ministrul american al justiţiei, William Barr.

Geoffrey Berman (wikipedia)Foto: Hotnews

"Pentru că aţi declarat că nu aveţi nicio intenţie să demisionaţi, i-am cerut preşedintelui să vă demită chiar de azi şi a făcut asta", a scris ministrul într-o scrisoare publicată de presa americană şi adresată lui Geoffrey Berman, procuror federal în Manhattan.

Geoffrey Berman - unul dintre procurorii federali de top care a investigat aliații președintelui american - a refuzat să demisioneze, deși Departamentul de Justiție anunțase că acesta se retrage din funcție. El spunea că a aflat dintr-un comunicat de presă că se retrage din funcție, comunicat semnat de procurorul general William Barr.

William Barr preciza că președintele Trump intenționează să-l nominalizeze ca succesor al lui Berman pe actualul președinte al Comisiei pentru Bursă și Valori Mobiliare, Jay Clayton, deși acesta nu a fost niciodată procuror federal.

În replică, Berman a declarat: "Am aflat dintr-un comunicat de presă al procurorului general că mă retrag din poziția de avocat general (al districtului New York-n.red) . Nu am demisionat și nici nu intenționez să o fac”.

Acesta a adăugat că va face pasul înapoi numai în momentul în care candidatul nominalizat de președintele Trump va fi validat de Senat.

Berman este cel care a condus ancheta în cazul mai multor asociați ai președintelui Donald Trump, printre care actualul și fostul avocat al acestuia, Rudy Giuliani și Michael Cohen. Fostul avocat al liderului de la Casa Albă Michael Cohen a fost condamnat la închisoare pentru mărturie mincinoasă în Congres și fraudă electorală.

În același timp, Berman este procurorul care se ocupă de ancheta în cazul lui Jeffrey Epstein, acuzat pentru infracțiuni sexuale și găsit mort în celula sa, anul trecut. În acest dosar a fost implicat și Ducele de York, Prințul Andrew.

La începutul acestei luni, Berman declara că Prințul Andrew, un fost prieten al lui Epstein, a refuzat în repetate rânduri să vină la audieri. De partea cealaltă, avocații ducelui de York au negat acuzațiile că acesta nu ar coopera cu anchetatorii.

Acest nou episod privind demiterea procurorului vine în contextul în care cartea fostului consilier pe probleme de securitate națională de la Casa Albă John Bolton a stârnit numeroase valuri. În cartea care urmează a fi lansată pe 23 iunie, Bolton susține că președintele Donald Trump a făcut presiuni asupra biroului condus de Berman pentru a opri investigația în dosarul privind banca turcească Halkbank, în contextul în care ar fi dorit să ajungă la o înțelegere cu președintele turc Erdogan.