Donald Trump a anunțat vineri că primarul republican al orașului Tulsa a anulat starea de asediu decretată mai devreme de teama de unor reacții violente la prima sa mare întâlnire de campanie, programată în plină pandemie de coronavirus sâmbătă în acest oraș din Oklahoma, potrivit AFP.

Donald TrumpFoto: Captura YouTube

"Tocmai am vorbit cu primarul foarte respectat al orașului Tulsa, GT Bynum, care m-a informat că nu va mai fi nicio stare de asediu în această seară sau mâine, pentru mulții fani care participă la mitingul #MAGA", acronim pentru sloganul „Facem America măreață din nou”, a replicat președintele american care va încerca să câștige un nou mandat de președinte pe 3 noiembrie. "Distrați-vă. Mulțumesc primarului Bynum!", a adăugat el.

SUA marchează vineri abolirea sclaviei în plină perioadă de tensiuni şi de conştientizare a unor discriminări suferite de comunitatea afro-americană, notează France Presse, citată de Agerpres. Mii de persoane sunt aşteptate la numeroase manifestaţii prevăzute din New York până la Los Angeles cu ocazia împlinirii a 155 de ani de la ”Juneteenth” (îmbinarea între luna iunie şi data de 19, în engleză).

La 19 iunie 1865 sclavii din Galveston, Texas, au aflat că sunt liberi. În acest an, mai multe tragedii au forţat ţara la un examen de conştiinţă asupra rasismului, care i-a marcat trecutul şi care impregnează încă societatea.

George Floyd, afro-americanul de 46 de ani, a fost asfixiat sub genunchiul unui poliţist alb în timpul arestării sale la sfârşitul lunii mai la Minneapolis. Difuzarea întregii scene, filmată de trecători, a provocat o undă de şoc în SUA şi manifestaţii uriaşe împotriva rasismului de zi cu zi şi a violenţelor poliţieneşti.

(Știrea inițială a fost rectificată)