Președintele sud-coreean Moon Jae-in a anunțat vineri că a acceptat demisia ministrului responsabil de relațiile cu Coreea de Nord pe fondul tensiunilor în creștere dintre cele două țări, relatează Reuters.

Kim Yeon-chulFoto: AFP / AFP / Profimedia

Ministrul Unificării sud-coreean, Kim Yeon-chul, responsabil de legăturile cu Nordul, și-a înaintat miercuri demisia, asumându-și responsabilitatea de înrăutățirea relațiilor cu regimul comunist.

„Există multe răni în relațiile intercoreene și este mult mai dificil ca acestea să fie tratate ca o altă rană”, a declarat Kim în discursul său de rămas-bun adresat angajaților ministerului, adăugând că tensiunile existente ar trebui aplanate.

Coreea de Nord a respins invitațiile la dialog al Seulului care vizau repornirea proiectelor economice între cele două țări care au intrat în impas datorită sancțiunilor internaționale menite să oprească programul nuclear al Phenianului.

Autoritățile nord-coreene și-au exprimat nemulțumirea cu privire la pliantele trimise de dezertori în zona demilitarizată dintre cele două țări, acuzând guvernul condus de Moon Jae-in că nu ia măsuri pentru a opri acțiunile acestora.

Tensiunile au atins apogeul marți, când regimul de la Phenian a aruncat în aer biroul de legătură cu Coreea de Sud și a amenințat că va invada zona demilitarizată de la graniță.

REFERINȚĂ: