Ministrul educației din coaliția de guvernare de stânga a Spaniei a apărat numeroasele statui ale exploratorului Cristofor Columb din țară în f​ața activiștilor antirasism care au cerut înlăturarea acestora, relatează Reuters.

Isabel CelaaFoto: GTRES / Gtres Online / Profimedia Images

Considerat primul european care a ajuns în Americi, Columb este adesea portretizat de către activiștii pentru drepturile omului drept un simbol al urii rasiale întrucât descoperirile sale au deschis porțile colonizării europene care a rezultat în milioane de decese în rândul populațiilor indigene.

„Orașele au o istorie și monumente care trebuie respectate și din care trebuie să învățăm”, le-a declarat Isabel Celaa reporterilor când a fost întrebată despre cererile activiștilor și a unor politicieni de stânga spanioli ca statuile să fie înlăturate.

Exploratorul născut în Italia, care și-a realizat călătoriile sub patronajul coroanei spaniole, este un erou național în Spania unde zeci de orașe au ridicat statui pentru a-l comemora.

Protestatarii antirasism din Statele Unite și întreaga lume au dărâmat statuile mai multor personaje istorice, inclusiv Columb după uciderea afro-americanului George Floyd de către polițiștii din Minneapolis.

Statuile exploratorului au fost înlăturate sau vandalizate în mai multe orașe din SUA, printre care St. Louis, Boston, Richmod și Detroit.

REFERINȚE: