Parlamentul European va vota săptămâna aceasta o rezoluție privind chemarea Chinei în fața Curții Internaționale de Justiție datorită adoptării legii securității care vizează Hong Kong-ul, relatează Politico.

Parlamentul EuropeanFoto: Captura europarl.europa.eu

Într-un draft al rezoluției obținut de Politico, Parlamentul European „critică ferm adoptarea legii securității naționale cu privire la Hong Kong de către Adunarea Naţională Populară Chineză” și cere Uniunii Europene și statelor membre să ia în considerare formularea unei plângeri la Curtea Internațională de Justiție dacă legea va fi implementată în Hong Kong.

Potrivit documentului, legea securității adoptată de Beijing încalcă Declarația comună sino-britanică privind Hong Kong și Pactul internațional pentru drepturile civile și politice.

Parlamentarii europeni vor discuta problema joia aceasta cu înaltul reprezentant pentru afaceri externe al UE, Josep Borrell, urmând ca un vot asupra rezoluției să aibă loc vineri.

„Intenționăm să arătăm că Uniunea Europeană poate face mai mult decât doar să dea din gură”, a declarat Reinhard Bütikofer, președintele delegației pentru relațiile cu China din cadrul Parlamentului European.

Bütikofer, eurodeputat a Partidului Verzilor Europeni, a anunțat că asupra ultimei variante s-a ajuns la un consens cu Partidul Popular European, Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților, Renew Europe și Conservatorii și Reformiștii Europeni, acesta fiind încrezător că rezoluția va obține sprijinul necesar la votul de vineri.

Curtea Internațională de Justiție este cea mai înaltă autoritate judiciară a Națiunilor Unite.

Citește și: