Statul New York a adoptat vineri o serie de legi destinată să pună capăt violenţelor poliţiei împotriva minorităţii de culoare, ilustrând impactul protestelor care au zguduit Statele Unite de la moartea lui George Floyd, relatează AFP.

Proteste New York 3 iunieFoto: JOHN ANGELILLO / UPI / Profimedia

Guvernatorul democrat Andrew Cuomo a semnat oficial 10 texte votate săptămâna aceasta de cele două camere ale Parlamentului din statul New York.

Printre aceste măsuri figurează o lege care interzice recurgerea la acte de strangulare de către oamenii legii, lege dată în memoria lui Eric Garner, un bărbat de culoare asfixiat de poliţia din New York în 2014, şi anularea unei clauze care protejează poliţiştii acuzaţi de ''gafe''.

Această clauză prevede că orice document referitor la evaluarea profesională a poliţiştilor, inclusiv măsurile disciplinare la care aceştia au fost supuşi, este ''confidenţial'' şi nu poate fi divulgat decât la ordinul unui judecător.

Acum, publicul - inclusiv jurnaliştii - vor putea avea acces, folosind legile americane privind libertatea de informare, potrivit Agerpres.

Oraşul New York va redenumi cinci străzi „Black Lives Matter”, a declarat marţi primarul Bill de Blasio, potrivit agenției DPA. Mesajul va fi, de asemenea, pictat pe străzi în „locaţii cruciale” în toate cele cinci zone alese.

Una dintre aceste străzi va fi în apropierea primăriei, în Manhattan, în timp ce celelalte patru vor fi alese de participanţii la proteste, activişti şi lideri ai oraşului.

„Ceea ce va fi clar (...) este mesajul că acest oraş trebuie să simtă acum pe deplin, la fel ca şi naţiunea, că "Vieţile negrilor contează"”, a spus Bill de Blasio.

Săptămâna trecută, primarul Washingtonului, Muriel Bowser, a redenumit zona din apropierea Casei Albe „Black Lives Matter Plaza” şi a dispus ca aceste cuvinte să fie vopsite cu uriaşe litere galbene pe străzile din apropiere.

Decizia a fost percepută drept o sfidare la adresa lui Donald Trump şi a eforturilor sale de a utiliza în mod repetat forţe federale în district. Cu câteva zile mai devreme, trupe federale au dispersat violent manifestaţia paşnică din piaţă pentru a-i permite lui Trump să meargă la o biserică pentru o şedinţă foto.