Oraşul New York va redenumi cinci străzi „Black Lives Matter”, a declarat marţi primarul Bill de Blasio, potrivit agenției DPA, preluată de Agerpres. Mesajul va fi, de asemenea, pictat pe străzi în „locaţii cruciale” în toate cele cinci zone alese.

Protest Black Lives Matter in New YorkFoto: STARMAX / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Una dintre aceste străzi va fi în apropierea primăriei, în Manhattan, în timp ce celelalte patru vor fi alese de participanţii la proteste, activişti şi lideri ai oraşului.

„Ceea ce va fi clar (...) este mesajul că acest oraş trebuie să simtă acum pe deplin, la fel ca şi naţiunea, că "Vieţile negrilor contează"”, a spus Bill de Blasio.

Săptămâna trecută, primarul Washingtonului, Muriel Bowser, a redenumit zona din apropierea Casei Albe „Black Lives Matter Plaza” şi a dispus ca aceste cuvinte să fie vopsite cu uriaşe litere galbene pe străzile din apropiere.

Decizia a fost percepută drept o sfidare la adresa lui Donald Trump şi a eforturilor sale de a utiliza în mod repetat forţe federale în district. Cu câteva zile mai devreme, trupe federale au dispersat violent manifestaţia paşnică din piaţă pentru a-i permite lui Trump să meargă la o biserică pentru o şedinţă foto.

Activiştii au perceput însă decizia drept o abatere a atenţiei de la solicitările de a reforma departamentele locale de poliţie.

Oficiali din Detroit iau şi ei în considerare redenumirea unei pieţe după numele mişcării „Black Lives Matter”, relatează postul de radio WWJ.

Oraşe de pe întreg teritoriul SUA au fost zguduite de proteste împotriva brutalităţii poliţiei şi rasismului după moartea lui George Floyd, un afro-american de 46 de ani, în timp ce era arestat de poliţişti albi la Minneapolis, în urmă cu două săptămâni, amintește Agerpres.