Primul ministru Boris Johnson i-a catalogat drept „extremiști” pe protestatarii care au vandalizat statui și au distrus bunuri publice susținând că au deturnat protestele anti-rasiste de vineri.

Boris JohnsonFoto: © No10 Crown Copyright / Eyevine / Profimedia

Premierul britanic se pronunță împotriva dorinței de a „cenzura trecutul” prin atacarea unor statui ale unor figuri de seamă are Marii Britanii din perioada colonială, informează AFP.

Mai multe monumente au fost vizate în ultimele zile în timpul protestelor după moartea lui George Floyd din Statele Unite, protestatrii aducând acuze de rasism diferitelor personalități.

În timp ce acțiuni de protest sunt planificate în acest weekend, statuia fostului premier Winston Churchill din Londra a fost protejată de o cutie, pentru a nu-i stârni pe protestatri.

A fost suficient pentru a-l enerva pe Boris Johnson, autor al unei biografii despre eroul celui de-al Doilea Război Mondial și care îl citează adesea drept model.

"Protestele au fost, din păcate, captate de către extremiști cu scopul violenței", a spus Johnson pe Twitter, citând "atacuri intolerabile și abominabile împotriva poliției".

"Este absurd și rușinos că acest monument național este expus astăzi atacului manifestanților violenți", a reclamat Boris Johnson.

„Cu siguranță, el a exprimat uneori opinii care sunt și rămân inacceptabile pentru noi astăzi, dar a fost un erou și își merită amintirea.”, mai spune premierul britanic.