O statuie a fostului prim-ministru britanic Winston Churchill din Piața Parlamentului și Cenotaful din centrul Londrei au fost învelite pentru a fi protejate în timpul demonstrațiilor anunțate în capitala Regatului Unit în semn de solidaritate cu mișcarea Black Lives Matter, relatează Reuters.

Statuia lui Churchill invelitaFoto: Amer Ghazzal / Shutterstock Editorial / Profimedia

Măsurile vin după ce protestele izbucnite după uciderea lui George Floyd de către ofițeri de poliție din Minneapolis s-au răspândit în întreaga lume, inclusiv în Marea Britanie.

Cenofatul, memorialul de război de pe strada Whitehall unde familia regală participă la comemorarea anuală a celor uciși în Primului Război Mondial, a fost la rândul său învelit.

Statuia liderului britanic din timpul celui de-al Doilea Război Mondial din Piața Parlamentului a fost vandalizată la finalul tensionat al unor proteste predominant pașnice de duminica trecută declanșate de uciderea lui George Floyd în Statele Unite.

Premierul Boris Johnson a declarat că este „absurd și rușinos” faptul că statuia lui Winston Churchill din Piața Parlamentului riscă să fie atacată de protestatarii anti-rasism.

În Marea Britanie protestele au reaprins dezbaterea privind monumentele dedicate celor implicați în trecutul colonial al țării. Statui ale comercianților de sclavi au fost dărâmate de protestatari sau înlăturate de autorități pentru a le proteja.

Joi, consiliul local din Poole a anunțat că va înlătura statuia lui Robert Baden-Powell, fondatorul Mișcării Cercetașilor, la recomandarea poliției pentru a fi protejată, aceasta aflându-se pe o „listă de atac” a protestatarilor.

Protestatarii Black Lives Matter au anunțat că se vor aduna din nou vineri în centrul Londrei.

Citește și: