O statuie a lui Robert Milligan, un comerciant de sclavi din secolul al XVIII-lea, a fost scoasă marți, in afara muzeului londonez, după ce oficialii au decis că nu mai este acceptabilă pentru comunitatea locală, potrivit Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Statuia, care a trecut neobservată până acum și care se află în fața muzeului Docklands din Londra, a intrat în centrul atenției după ce manifestanții au participat la o mișcare de protest anti-rasism global pentru a da jos statuia unui comerciant de sclavi din Bristol, sud-vestul Angliei.

Primarul Londrei, Sadiq Khan, a dispus o analiză a statuilor și numelor străzilor din capitala Regatului Unit după ce protestatarii Black Lives Matter au dărâmat statuia din Bristol a lui Edward Colston, un negustor britanic de sclavi, relatează Reuters.

O statuie a lui Edward Colston, care a făcut o avere în secolul XVII din comerțul cu slavi din Africa de Vest, a fost dărâmată duminică de pe soclul ei și împinsă în apă de protestatarii care au demonstrat în semn de solidaritate cu mișcarea Black Lives Matter după uciderea lui George Floyd în Statele Unite.

Sadiq Khan a anunțat formarea unei comisii care să analizeze statuile, plachetele și numele străzilor care reflectă expansiunea rapidă a averii și puterii Londrei în perioada de vârf a expansiunii Imperiului Britanic din timpul domniei reginei Victoria.

„Diversitatea capitalei noastre este cel mai mare atu pe care îl avem, însă statuile noastre, numele străzilor și spațiile publice reflectă o eră apusă”, a afirmat primarul Londrei, adăugând că unele statui ar trebui înlăturate.

„Este un adevăr incomod că națiunea și orașele noastre își datorează o mare parte din bogăție rolului avut în comerțul cu sclavi iar deși acest lucru este reflectat în spațiul public, contribuția multora din comunitățile noastre la viața capitalei este ignorată în mod voit”, a mai spus Sadiq Khan.

Citește și: