Povestea lui Edward Colston, cel a cărui statuie a fost dărâmată și aruncată în apă de protestatarii din Bristol
Statuia de bronz de 5,5 metri înălțime este pe bulevardul Colston din 1995, ca omagiu pentru activitatea sa filantropică, acest bulevard fiind realizat chiar de Colston după ce și-a vândut participația la compania implicată în traficarea a zeci de mii de sclavi.
Printre activitățile sale în beneficiul orașului se numără finanțarea de școli, case sociale și biserici. Deși Colston s-a născut în Bristol, în 1636, el nu a trăit aici ca adult. Toată activitatea sa legată de traficul de sclavi a fost desfășurată în Londra.
Colston și-a petrecut copilăria într-o familie de comercianți bogați din Bristol, apoi plecând la studii în Londra, unde a devenit un negustor de succes cu textile și lână.
În 1680 el s-a alăturat Companiei Africane Regale (RAC) ce avea monopol asupra traficului cu sclavi în Africa de West. Compania era condusă formal de fratele Regelui Charles al II-lea, frate care, ulterior, a urcat pe tron ca James al II-lea.
Compania își marca sclavii – inclusiv femeile și copii – toți având pe piept însemnate cu fierul roșu inițialele RAC.
Se apreciază că aceasta a vândut aproximativ 100.000 de africani în Caraibe și în Americi, între 1672 și 1689. Colston și-a făcut cea mai mare parte a averii cu ajutorul companiei, iar apoi a trecut la activități bancare.
El și-a vândut acțiunile la Companis Africană Regală către Prințul William în 1689, după ce acesta din urmă a orchestrat Revoluția Glorioasă și a luat puterea de la James al II-lea.
Apoi, Colston a început să-și dezvolte o reputație de filantrop ce donează către cauze caritabile precum școli și spitale din Bristol și Londra. A fost pentru scurt timp parlamentar de Bristol, înainte să moară, în 1721. Este înmormântat în Biserica Tuturor Sfinților din Bristol.
Activitatea sa filantropică a făcut ca numele Colston să fie prezent în tot Bristolul. În afară de statuie, cu numele său mai sunt o școală, o sală de concerte, o clădire de birouri, o stradă și un bulevard.
Mai mulți activiști argumentează de ani de zile că legăturile sale cu sclavia înseamnă că este nevoie de reanalizarea contribuției pe care a adus-o orașului. În 2018 s-a decis schimbarea plăcii de pe statuie pentru a fi menționate și activitățile sale de trafic cu sclavi, dar nu s-a ajuns la un consens în privința formulării textului.
O petiție care a strâns mii de semnături în ultima săptămână spune că el ”nu-și are locul” în oraș: ”Deși istoria nu trebuie uitată, acești oameni care au beneficiat de sclavia persoanelor nu merită onoarea unei statui. Așa ceva trebuie rezervat celor care aduc schimbări pozitive și luptă pentru pace, egalitate și unitate socială”.
Muzeul Bristol explică, pe pagina de internet a instituției, că statuia a rămas în oraș pentru că ”din câte știm, Colston nu a făcut niciodată, pe cont propriu, trafic cu sclavi”. Totuși, Muzeul Bristol adaugă că, ”ceea ce știm este că a fost un membru activ al consiliului de conducere al RAC, ce a făcut comerț cu sclavi africani timp de 11 ani”.

Scandalurile care au marcat la tot pasul scurtul mandat al lui Vlad Voiculescu
VIDEO Demonstrație cu un elicopter de atac la București. Elicopterul multirol pe care Airbus îl propune Armatei române: „E ca un briceag elvețian, bun la toate”
Scurt ghid de făcut Bugetul franjuri: 10 excepții fiscale care au sărăcit Educația și Sănătatea, tolerate de toți- de la PSD la PNL și USR-PLUS
Ce metode au folosit Franța și Germania pentru a vaccina cât mai multe persoane vulnerabile și cum s-ar aplica și în România
Nici viața de vegetarian nu e ușoară...fasolea, uleiul, pâinea și brânzeturile sunt în topul scumpirilor comunicate de INS
1721 este corect
Adica a trait 285 ani????
Rusinea, concept aproape necunoscut mioriticilor, e esentiala in a nu repeta raul istoric...
O minoritate de occidentali propovaduieste o violenta incredibila, o ura cumplita impotriva propriei Istorii, a propriei civilizatii, a propriei identitati rasiale si culturale.
Daca e sa mergem pana la capat cu logica simplista a analfabetilor functionali in ale Istoriei ar trebui ca de maine sa incepem sa daramam statuile cu miile, sa ardem zeci de mii de tablouri, sa facem autodafeuri in piete cu cartile scrise de autori de geniu dar "fascisti", "rasisti", sa eliminam din programa universitara toti filosofii antici pentru ca multi erau proprietati de sclavi pe care-i cumparasera pe la piata.
O adunatura de ignoranti urla isteric sa fie scoase din universitati studiile despre Grecia si Roma anitica (radacinile civilizatiei europene), sa fortam studentii sa invete despre "regate" si "civilizatii" ale unora care nu inventasera nici macar roata si se mancau intre ei.
Bristol are o jumatate de milion de locuitori care in mod cert merita intrebati daca vor sau nu statuia lui Colston, daca vor strazi sau scoli cu numele sau.
Nu exista nici un drept ca "niste activisti" si petitionari sa se substituie autoritatii de stat sau sutelor de mii de locuitori.
Faptul ca autoritatile britanice au ajuns sa asiste neputincioase la distrugeri de bunuri publice pentru ca asa vor niste indivizi de pe strada care nu se reprezinta decat pe ei si ideologia lor totalitarista (sunt intoleranti si violenti cu oricine nu gandeste ca ei) nu indeamna pe nimeni sa imite o astfel de societate, in decompozitie sociala.
ura primarului fata de trecutul britanic e usor de explicat: e mulatru (tata jamaican si mama britanica)
Multimea pe strazi e tot ce poate fi mai democratic cand e de acord cu mine. Cand nu e, e cel mai mare totalitarism.
De americani nu mai zic ca ei sunt cam musafiri pe acolo :)
Daca vrei sa o dai pe rectificari istorice, mai intai vezi in ograda tovarasilor.
Cine poate fi echidistant fata de propria rasa?
Unde ati mai vazut rasa echidistanta inafara Europei?
Ce se intampla cand cauti echidistanta, in timp ce toti ceilalti cauta propriul interes?
Se pare ca obsesia echidistantei e parte din identiatea rasiala a Europei.
In acelasi timp, Colston pare sa fi fost un personaj important pentru dezvoltarea si modernizarea orasului Bristol. Pentru orasul Bristol ce este mai important?
In SUA parintele constitutiei e considerat Jefferson, dar omul a fost si proprietar de sclavi. Pentru SUA si pentru lumea intreaga, avand in vedere impactul mondial ulterior, ce este mai important?
Si nici nu vor auzi prea multi pentru ca asta a devenit un adevar incomod, acum cand "partea buna a istoriei" cere sa aruncam cu rahat in tot ce e european, inclusiv istoria.
Aici e vorba despre ura si militantism de stanga.
Nu poti sa te astepti la altceva din partea lor.
C-am tot pe atunci, e adevarat la jumatatea secolului XIX, au renuntat si Tarile Romane la sclavie.
Ceausescu NU a avut statui. Cultul personalitatii sale imbraca alte forme. Alte personalitati comuniste ( Petru Groza, Lenin ) DA, si ele au fost daramate in scurta vreme dupa 1989.
Nu va mai pronuntati pe chestii de istorie care va depasesc.
dupa o perioada s-a inteles ca erau oameni de o alta rasa de fapt si comertul a incetat.
la ora actuala, sclavi negri, mai sint doar in africa, stapinii lor fiind tot negrii din africa.
puritanismul e o extrema religioasa si comportamentala.