Fostul reprezentant al lui Donald Trump la Berlin, Richard Grenell, a confirmat planul de a retrage 9.700 de soldați americani staționați în țară, afirmând pentru ziarul german Bild că americanii sunt „sătui” să plătească pentru apărarea altor țări, relatează Politico.

Trump alături de soldații americaniFoto: Flickr

Retragerea, în urma căreia 30% din soldații americani din Germania ar fi rechemați, a fost anunțată pentru prima oară de Wall Street Journal săptămâna trecută, aliații NATO și Berlinul acuzând că nu au fost informați despre plan.

Pentagonul și Casa Albă nu au confirmat mutarea iar ministrul Apărării german, Annegret Kramp-Karrenbauer a declarat marți că Germania nu a primit nicio înștiințare oficială cu privire la retragere.

„Aceasta este o problemă foarte disputată în Statele Unite, Donald Trump a fost foarte clar, vrem să aducem acasă trupele din Siria, Afganistan, Irak, Coreea de Sud, Japonia și din Germania”, a afirmat Grenell, fostul ambasador american la Berlin.

O sursă Politico din cadrul Departamentului de Stat al SUA a declarat că Grenell a fost cel care a insistat pentru retragerea trupelor din Germania.

„Nu mi se pare ceva care trimite un mesaj prea puternic, altul decât că americanii...au început să fie puțin sătui să plătească prea mult pentru apărarea altor țări”, a mai declarat Richard Grenell în cadrul interviului acordat Bild.

„25.000 de soldați americani vor rămâne în Germania, mie nu mi se pare un număr mic”, a adăugat acesta.

Staționarea trupelor americane pe sol european de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial este văzută ca un simbol al angajamentului ferm al Washingtonului față de aliații europeni și o prezență menită să descurajeze agresiunea Rusiei.

În cursul weekend-ului, ministrul german de Externe, Heiko Maas, a subliniat că prezența trupelor americane este și în interesul Washingtonului.

Însă Grenell, un aliat apropiat al președintelui Trump care și-a dat demisia luna trecută din postul de ambasador pentru a i se alătura echipei de campanie, a declarat că mutarea n-ar trebui să constituie o surpriză.

Citește și: