Berlinul a fost informat de Statele Unite că se are în vedere o reducere a efectivelor militare amplasate în Germania dar nicio decizie nu a fost luată la Washington, a precizat miercuri o purtătoare de cuvânt a guvernului Angela Merkel, citată de AFP.

Angela MerkelFoto: Michael Kappeler / AFP / Profimedia

"Guvernul a fost informat că există în cadrul administrației americane discuții privind reducerea prezenței forțelor armate americane în Germania", a spus Ulrike Demmer, confirmând informațiile din presa americană.

"Dar, din cunoștințele mele, nu există o decizie definitivă la acest moment", a adăugat ea.

Cotidianul american The Wall Street Journal a dezvăluit vineri, citând surse guvernamentale anonime de la Washington, că președintele american Donald Trump a ordonat Pentagonului să reducă la 25.000 numărul militarilor americani staționați în Germania, respectiv o reducere de 9.500.

Aceste informații, care până acum nu au fost confirmate, au stârnit îngrijorare în Germania. Duminică, șeful diplomației Heiko Maas a insistat asupra faptului că o cooperare strânsă este în interesul celor două țări.

Alți responsabili politici de la Berlin, printre care coordonatorul guvernului pentru relații transatlantice, s-au arătat mai direcți, evocând o lovitură dură pentru relațiile germano-americane și un risc potențial pentru securitate.

În prezent, circa 34.500 soldați americani trăiesc alături de familiile lor în cele 21 de baze militare americane din Germania. Efectivele pot atinge 52.000 de persoane în momentul rotației trupelor sau cu ocazia manevrelor.

Casa Albă și Pentagonul au refuzat să confirme sau să dezmintă informațiile Wall Street Journal, care vin într-un context de tensiuni între guvernul american și aliații europeni în cadrul NATO.