Un extremist de dreapta din Norvegia a fost condamnat joi la 21 de ani în închisoare pentru uciderea motivată rasial a surorii sale vitrege născute în China și pentru tentativa de a omorî cât mai mulți credincioși la o moschee în timpul unui atac armat, relatează Reuters.

Philipp ManshausFoto: Hakon Mosvold Larsen / AFP / Profimedia Images

Philip Manshaus și-a exprimat convingerile anti-imigrație și anti-musulmane înaintea atacului de anul trecut și nu a afișat remușcări în timpul procesului.

Manshaus, acum în vârstă de 22 de ani, a împușcat-o și ucis-o pe Johanne Zhangjia Ihle-Hansen în locuința familiei, explicând ulterior că a făcut acest lucru din cauza originii asiatice a surorii sale vitrege.

Apoi acesta a condus până la centrul islamic al-Noor din apropiere și a intrat în clădire, trăgând câteva focuri fără însă a răni pe nimeni până când un membru al congregației s-a luptat cu el și a reușit să îi ia arma cu forța.

„A mers acolo cu scopul de a ucide cât mai mulți musulmani cu putință”, a declarat judecătoarea Annika Lindstroem.

Manshaus și-a exprimat admirația pentru masacrarea a peste 50 de persoane la o moschee din Noua Zeelandă anul trecut de către un supremațist alb care a filmat și transmis în direct atacul.

Atacul a atras comparații și cu masacrul a 77 de persoane de către criminalul în masă Anders Behring Breivik în 2011, cea mai gravă atrocitate din Norvegia în timp de pace.

Sentința de 21 de ani, cea mai dură posibilă pentru omor premeditat și încălcarea legilor antiteroriste, conține și o dispoziție potrivit căreia eliberarea acestuia va putea fi amânată pe termen nedefinit dacă acesta va fi considerat în continuare o amenințare pentru societate.

REFERINȚĂ: