Parchetul norvegian a cerut miercuri o pedeapsă de 21 de ani de închisoare contra extremistului de dreapta care anul trecut a deschis focul într-o moschee din apropiere de Oslo, după ce îşi ucisese sora vitregă, transmite AFP.

MoscheeFoto: Liberation

Cu o durată minimă de 14 ani de închisoare, pedeapsa specială ('forvaring', în limba norvegiană) solicitată miercuri de procurori poate fi prelungită pe termen nedeterminat atât timp cât condamnatul este considerat periculos. În Norvegia nu există pedeapsa cu închisoare pe viaţă.

De partea sa, apărarea a cerut achitarea clientului său, ridicând semne de întrebare legate de responsabilitatea penală a acuzatului. Avocata Unni Fries a invocat ''percepţia aproape paranoică asupra lumii'', subliniind că Manshaus crede că populaţia europeană este ''ameninţată din toate părţile de musulmani, evrei, egalitatea sexelor, homosexuali, media şi autorităţi în general''.

În vârstă de 22 de ani, Philip Manshaus trebuie să răspundă în faţa justiţiei pentru ''omucidere'' şi ''act terorist'', potrivit Agerpres.