Statele Unite au deschis un consulat în Nuuk, capitala Groenlandei, uriașul teritoriu autonom danez din Arctica, a anunțat ambasada SUA din Danemarca, potrivit AFP.

Nuuk, Capitala GroenlandeiFoto: Niels Melander / Alamy / Profimedia Images

„Consulatul este încă un semn pozitiv al colaborării puternice între executivul Statelor Unite și guvernele Danemarcei și Groenlandei”, a afirmat ambasadorul SUA în Danemarca, Carla Sands.

La sfârșitul lunii aprilie, Groenlanda a acceptat un ajuor american în valoare de 12,1 milioane de dolari pentru dezvoltarea de proiecte civile, în principal în educație, turism și industria minieră, acțiune care a cauzat critici vehemente din partea Danemarcei.

SUA a obținut aprobarea autorităților de la Copenhaga să deschidă consulatul în luna decembrie a anului trecut, ultimul fiind închis în 1953.

Resursele naturale ale vastei insule (petrol, gaze naturale, diamante, uraniu, zinc, plumb) și încălzirea globală care deschide noi rute comerciale atrag interesul marilor puteri, în special a Statelor Unite, Rusiei și Chinei.

În august 2019, președintele american Donald Trump și-a exprimat dorința de a cumpăra Groenlanda, declarație care a fost catalogată de către Copenhaga drept „absurdă”.