Statele Unite au anunțat joi un pachet de asistență financiară în valoare de 12,1 milioane de dolari pentru Groenlanda, menit să întărească relațiile bilaterale și să ofere un impuls dorinței SUA de a avea o prezență militară sporită în Arctica, relatează Reuters.

Donald TrumpFoto: White House

Mutarea de a îmbunătăți relațiile cu Groenlanda a atras critici din partea Danemarcei, care în urmă cu mai puțin de un an a refuzat o ofertă a președintelui american Donald Trump de a cumpăra vasta insula arctică, calificând-o drept „absurdă”.

Groenlanda, care a anunțat, joi, că fondurile sunt binevenite, devine tot mai importantă pentru prezența armată a SUA și pentru sistemul balistic de avertizare timpurie american datorită intensificării activității comerciale și militare a Chinei și Rusiei în zona arctică.

Pachetul de asistență e adresat în special educației și domeniului resurselor naturale.

Groenlanda, cu o populație de doar 56 000 de locuitori, dar bogată în resurse naturale, este un teritoriu danez autonom cu o economie puternic dependentă de pescuit.

„Este complet neauzit ca un aliat apropiat să încerce să creeze diviziuni între Groenlanda și Danemarca în acest fel”, a declarat pentru Reuters Karsten Honge, membru în comisia pentru afaceri externe al Partidului Popular Socialist din Danemarca, un aliat al partidului de guvernare.

Soren Espersen, un membru din partea opoziției în Comisia pentru Afaceri Externe din Parlamentul danez a catalogat mișcarea „o insultă” pentru Groenlanda și Danemarca.

Un oficial al Departamentului de Stat al SUA a negat în cadrul unei conferințe de presă că eforturile Washingtonului sunt menite să creeze diviziuni, afirmând că Statele Unite au colaborat îndeaproape cu Danemarca pe această înițiativă.

De asemenea, Statele Unite și-au anunțat intenția de a deschide în acest an un consulat în capitala Groenlandei pentru prima oară din 1953.

Rusia și-a sporit capacitățile militare în Arctica în timp ce China se descrie drept un stat „aproape arctic”, plănuind să deschidă un „drum al mătăsii polar” orientat spre rutele comerciale arctice și accesul la resursele naturale din regiune.

Ministerul de Externe danez nu a fost disponibil pentru comentarii până la această oră, potrivit Reuters.