Preşedintele american Donald Trump a lăsat marţi să se înţeleagă că manifestantul de 75 de ani, rănit după ce a fost îmbrâncit de poliţişti din statul New York în timpul unei manifestaţii împotriva rasismului, ar putea face parte dintr-o înscenare, scrie Agerpres.

Barbat cazut la pamant, in SUAFoto: Captura Twitter

O înregistrare video de la o manifestaţie de săptămâna trecută din oraşul Buffalo a suscitat un val de indignare în SUA. Ea arată un bărbat în vârstă, Martin Gugino, împins cu brutalitate de doi poliţişti şi ciocnindu-se violent de sol, în timp ce era singur în faţa a zeci de oameni ai legii.

Un prim comunicat oficial afirma că manifestantul, care sângera abundent şi părea să-şi fi pierdut cunoştinţa, „s-a clătinat şi a căzut”. În faţa indignării opiniei publice, cei doi poliţişti implicaţi au fost suspendaţi în cele din urmă şi o anchetă a fost deschisă.

„Manifestantul din Buffalo împins de poliţie ar putea fi un provocator Antifa”, a scris pe Twitter preşedintele american Donald Trump, referindu-se la o mişcare pe care o acuză că ar fi instigat la violenţe în SUA după moartea afro-americanului George Floyd.

Preşedintele SUA se referă apoi, într-un mod destul de confuz, la un reportaj de pe canalul One America News Network (OANN) potrivit căruia manifestantul septuagenar ar fi încercat să intercepteze comunicaţiile poliţiei.

„Oare aceasta nu ar putea fi o înscenare?”, se întreabă Trump în finalul mesajului.

Mic canal de televiziune lansat în 2013 de un milionar din sectorul tehnologic, OANN, care adoptă o poziţie foarte conservatoare şi lansează cu regularitate teorii ale conspiraţiei, a reuşit să-şi atragă favorurile lui Donald Trump, care îl citează cu regularitate ca exemplu.

Citește și: