În contextul morţii lui George Floyd, îngenuncherea, ca formă de protest, a devenit un gest comun printre americani. În 2016, un jucător profesionist de fotbal american îngenunchea pentru prima dată în timpul intonării imnului naţional, în semn de protest, potrivit Mediafax.

Jucatori NFL ingenunchind. Colin Kaepernick, in centruFoto: TNS/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Acum aproape patru ani, Colin Kaepernick, fost jucător profesionist de fotbal american, alegea să îngenuncheze pentru prima dată, în timpul intonării imnului naţional, la un meci al echipei sale.

Gestul sportivului venea în semn de protest împotriva inechităţilor rasiale din SUA şi brutalităţilor poliţiştilor faţă de oamenii de culoare.

Ulterior, lui Kaepernick i s-au alăturat alţi numeroşi sportivi de culoare, aceştia aducând în prim-plan problema violenţei poliţieneşti şi a nedreptăţii rasiale.

Gestul sportivilor a fost inspirat de o poză din 1965 în care Martin Luther King Jr şi alţi americani de culoare protestau pentru apărarea drepturilor civile.

În ultimele zile, îngenuncherea, ca formă de protest, a devenit un gest comun printre americani.

Colin Kaepernick, in genunchi

Colin Kaepernick, in genunchi

Foto: youtube.com

Numeroşi manifestanţi şi, în unele cazuri, chiar poliţişti şi militari, s-au oprit să îngenuncheze, făcând astfel o legătură între gestul lui Colin Kaepernick şi moartea lui George Floyd, un bărbat de culoare de 46 de ani ce a murit asfixiat după ce poliţistul alb Derek Chauvin a ţinut genunchiul pe gâtul victimei, timp de mai multe minute, fără să-i pese de rugăminţile bărbatului de culoare.

Democrații din Congresul american s-au așezat în genunchi pentru 8 minute și 46 de secunde de tăcere, în memoria lui George Floyd și a altor americani de culoare "care și-au pierdut în mod nedrept viețile", înainte de a prezenta un proiect de reformă al poliției, scrie AFP.

Președintele democrat al Congresului, Nancy Pelosi, liderul minorității democrate din Senat, Chuck Schumer, alături de circa 20 de parlamentari, printre care mai mulți de culoare, s-au adunat în "Sala Emancipării", numită ca un omagiu pentru sclavii care au muncit la construcția sediului lor din Washington, Capitoliul, în secolul al XVIII-lea.