Democrații din Congresul american s-au așezat în genunchi pentru 8 minute și 46 de secunde de tăcere, în memoria lui George Floyd și a altor americani de culoare "care și-au pierdut în mod nedrept viețile", înainte de a prezenta un proiect de reformă al poliției, scrie AFP.

Democrati americani, in genunchiFoto: Captura YouTube

Președintele democrat al Congresului, Nancy Pelosi, liderul minorității democrate din Senat, Chuck Schumer, alături de circa 20 de parlamentari, printre care mai mulți de culoare, s-au adunat în "Sala Emancipării", numită ca un omagiu pentru sclavii care au muncit la construcția sediului lor din Washington, Capitoliul, în secolul al XVIII-lea.

8 minutes 46: acesta este timpul cât un polițist alb și-a ținut genunchiul pe gâtul lui George Floyd, un afro-american de 46 de an, care a murit în 25 mai în timpul arestării sale. Un eveniment care a provocat un val de furie în Statele Unite.

George Floyd a fost reținut în 25 mai în Minneapolis după ce poliția a fost alertată de un comerciant că încerca să plaseze o bancnotă falsificată de 20 de dolari.

Nancy Pelosi, însoțită de membrii "Congressional Black Caucus", grupul parlamentar care reunește aleșii afro-americani, urmează să prezinte un proiect de lege care să "pună capăt brutalităților poliției, să oblige poliția să răspundă pentru acțiunile sale, să îmbunătățească transparența și să creeze schimbări profunde și structurale care să protejeze drepturile tuturor americanilor la securitate și justiție egale".

"Justice and Policing Act" vrea de asemenea să creeze un registru național pentru polițiștii care comit astfel de acte, să faciliteze anchetele față de agenți și să regândească recrutarea și formarea agenților.

Viitorul proiectul în Senat, cu majoritate republicană, rămâne incert.