Preşedinţii Vladimir Putin şi Donald Trump au discutat luni la telefon propunerea liderului american de a lărgi formatul G7, a anunţat un comunicat al Kremlinului, transmite AFP şi Reuters, potrivit

Trump si PutinFoto: Captura YouTube

Agerpres.

Într-o conversaţie telefonică care a avut loc la "iniţiativa părţii americane", se arată în comunicat, preşedintele Trump l-a informat pe Vladimir Putin despre proiectul său de a invita Rusia şi alte ţări la următoarea reuniune a G7, amânată ca urmare a pandemiei noului coronavirus.

A fost o conversaţie "constructivă şi substanţială", conform sursei citate.

Preşedintele Donald Trump a anunţat sâmbătă că va anula până la o dată care nu a fost precizată summitul prevăzut să se desfăşoare în iunie în SUA şi a invitat Rusia şi alte ţări să se alăture reuniunii. Liderul de la Casa Albă a calificat drept "depăşit" formatul G7 (Marea Britanie, Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia şi SUA).

Reacţionând luni la acest anunţ, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat presei că Rusia nu cunoaşte "detaliile acestei propuneri şi nici chiar dacă este vorba de o propunere oficială".

În 2014, Rusia a fost exclusă din G8, după anexarea Peninsulei Crimeii, denunţată ca "ilegală" de occidentali.

Preşedintele Trump a declarat de mai multe ori că este favorabil reintegrării Rusiei în formatul iniţial.

Cei doi lideri "au subliniat, de asemenea, importanţa relansării unui dialog ruso-american în domeniul stabilităţii strategice şi a măsurilor de consolidare a încrederii în domeniul militar", conform comunicatului Kremlinului.

La rândul său, preşedintele Vladimir Putin l-a felicitat pe Donald Trump pentru lansarea sâmbătă cu succes a capsulei SpaceX. Cei doi preşedinţi au "confirmat intenţia comună de a consolida cooperarea reciproc avantajoasă în sectorul spaţial".

Preşedintele Putin a mulţumit omologului american pentru ventilatoarele trimise în sprijinul pacienţilor ruşi care suferă de noul coronavirus.

Citește și:

G7: Marea Britanie își va folosi dreptul de veto împotriva reprimirii Rusiei în grup