Moartea lui George Floyd a declanșat un val de proteste la nivel mondial, demonstrații de solidaritate cu mișcarea Black Lives Matter având loc în Londra, Berlin, Toronto și Copenhaga, relatează Variety.

Protest Black Lives Matter, BerlinFoto: Omer Messinger / ddp USA / Profimedia Images

În Londra, sute de protestatari s-au adunat în Piața Trafalgar duminică după-masa pentru a „îngenunchea pentru Floyd”. Cei care nu au putut participa au fost încurajați să o facă în zona lor în semn de solidaritate.

Unii au afișat pancarte pe care scria „Rasismul nu își are locul” și „Nu pot să respir” - considerate a fi printre ultimele cuvinte ale lui George Floyd adresate polițistului care l-a încătușat în timpul arestării sale.

Protestul din Piața Trafalgar a venit la o zi după ce sute de persoane au ieșit în stradă în Peckham, un district din Sudul Londrei, pentru a demonstra din cauza morții lui Floyd, la un moment dat oprind tot traficul pe strada principală.

Primarul Londrei Sadiq Khan a amintit pe Twitter: „Carantina nu a fost ridicată. Virusul este încă acolo afară”. Acesta a sfătuit oamenii să rămână în locuințe pe cât posibil, să păstreze distanțarea socială când sunt afară și să evite folosirea transportului în comun

Regatul Unit are propria istorie turbulentă între poliție și comunitatea de culoare care a culminat cu revoltele din Tottenham din 2011 - șase zile de revoltă ca răspuns la uciderea de către poliție a lui Mark Duggan, un britanic de culoare în vârstă de 29 de ani.

Între timp, în Berlin, mii de demonstranți s-au adunat în fața ambasadei Statelor Unite din Pariser Platz în apropierea porții Brandenburg. Participanții au ținut pancarte pe care scria „Black Lives Matter” și „Dreptate pentru George Floyd”.

În Canada mii de persoane au ieșit în parcul Christie Pitts din Toronto și au mărșăluit prin oraș până în fața sediului poliției pentru a protesta din cauza decesului lui Floyd și a lui Regis Korchinski-Paquet

Korchinski-Paquet și-a pierdut viața săptămâna trecută căzând de la balcon după ce poliția din Toronto a fost chemată la locuința ei, un incident încă investigat de către autorități.

În jur de 2.000 de persoane au ieșit să protesteze și în capitala Danemarcei, relatează thelocal.dk.

Potrivit poliției din Copenhaga demonstrația a început în fața ambasadei Statelor Unite din Østerbro și s-a încheiat în Christianborg