Sute de activiști au sfidat regulile de distanțare socială pentru a se aduna în Piața Trafalgar din Londra și protesta din cauza morții lui George Floyd, afro-americanul din Minneapolis care și-a pierdut viața după ce un ofițer de poliție a stat cu genunchiul pe gâtul său aproape 9 minute, relatează The Independent.

Protest Black Lives Matter, LondraFoto: London Mithraeum

Poliția londoneză a asistat cum mulțimea numeroasă a scandat „black lives matter!” (viețile negrilor contează) în memoria lui George Floyd și pentru a protesta împotriva presupuselor cazuri de brutalitate a poliției din Marea Britanie.

Unii au afișat pancarte pe care scria „Rasismul nu își are locul” și „Nu pot să respir” - considerate a fi printre ultimele cuvinte ale lui George Floyd adresate polițistului care l-a încătușat în timpul arestării sale.

Primarul Londrei Sadiq Khan a amintit pe Twitter: „Carantina nu a fost ridicată. Virusul este încă acolo afară”.

Acesta a sfătuit oamenii să rămână în locuințe pe cât posibil, să păstreze distanțarea socială când sunt afară și să evite folosirea transportului în comun.

Poliția a obligat în cele din urmă mulțimea să părăsească piața iar unii protestatari s-au deplasat în fața reședinței premierului din Strada Downing cerând dreptate.

Statele Unite au fost zguduite de cinci zile de proteste după ce Floyd George a decedat în timp ce se afla în arestul poliției din Minneapolis.

Mai multe proteste au fost anunțate și în capitala britanică în săptămânile următoare.