VIDEO Forțele de ordine din SUA au atacat în mod intenționat jurnaliștii pe parcursul protestelor din ultimele zile (Bellingcat)

de Victor Cozmei     HotNews.ro
Duminică, 31 mai 2020, 18:56 Actualitate | Internaţional


Politisti americani trag cu munitie neletala intr-o echipa de jurnalisti
Foto: Captura YouTube
Pe parcursul protestelor ample din ultimele zile din Statele Unite au fost documentate numeroase momente în care forțele de ordine din orașe diferite au atacat sau agresat echipa de jurnaliști, susține platforma de investigații și fact-checking Bellingcat.com. „Incidentele demonstrează că forțele de ordine vizează în mod conștient și deliberat jurnaliștii cu muniții neletale, arestări și alte forme de violență. Aceste acțiuni ale forțelor de ordine reprezintă un atac la libertatea presei”, susține sursa amintită.

Bellingcat.com, o platformă recunoscută pentru investigațiile sale și eforturile de fact-checking susține că a identificat și colectat mai multe cazuri în care forțele de ordine au vizat în mod deliberat jurnaliștii în timpul protestelor declanșate de uciderea lui George Floyd.

„Arestarea unui echipaj CNN în Minneapolis în timp ce transmite în direct în aer pe 29 mai a fost un eveniment șocant, mai ales într-o țară cu protecții atât de puternice asupra libertății de exprimare. Cu toate acestea, până la momentul scrierii acestui articol, am identificat cel puțin 29 de incidente separate în care jurnaliștii au fost atacați de forțele de ordine”, susține autorul Nick Waters.

În exemplele prezentate de Bellingcat jurnaliștii au fost împușcați cu gloanțe de cauciuc, vizați cu grenade paralizante, gaze lacrimogene, au fost atacați fizic sau împroșcați cu gaze iritante, ba chiar și arestați.

„Deși în unele incidente este posibil ca jurnaliștii să fie loviți accidental, în majoritatea cazurilor pe care le-am înregistrat, jurnaliștii s-au identificat clar ca fiind de la presă și este clar că aceștia sunt vizați în mod intenționat. Acest tip de violență împotriva jurnaliștilor este replicat în mai multe orașe, dar apare cel mai intens în Minneapolis”, scrie Bellingcat care publică o selecție a incidentelor documentate.

Primul și cel mai celebru este cazul arestării echipei CNN în Minneapolis, deși atât reporterul, cât și producătorul și cameramanul s-au identificat polițiștilor ca fiind de la presă, ba chiar erau într-o transmisiune în direct la acel moment.Un alt incident este atacarea echipei de televiziune Wave3, afiliat la NBC, cu gloanțe de cauciuc în timp ce filmau protestele din Louisville, Kentucky.Un alt exemplu vizează jurnaliști suedezi și norvegieni care erau clar identificați ca jurnaliști și care au fost împușcați cu gloanțe de cauciuc.

Unul dintre jurnaliști a declarat: „Aveam două camere la mine și o legitimație de presă în jurul gâtului, o cască și o mască de gaz. Am făcut poze și ne-am comportat într-un mod diferit față de protestatari”.

Un echipaj de știri CBS, care era clar identificabil ca fiind de presă, a fost vizat de gloanțe de cauciuc. Inginerul lor de sunet a fost lovit.Un alt exemplu oferit de Bellingcat: un grup de zeci de jurnaliști au fost luați în vizor de la distanță mică, deși s-au identificat ca fiind jurnaliști. Molly Hennessy-Fiske a fost lovită în picior de muniția neletală.Al 13-lea incident documentat îl are în centru pe un jurnalist care, în timp ce era reținut fizic de poliția din Minneapolis, a fost pulverizat direct în față cu spray iritant.

„În pofida faptului că s-a identificat clar ca presă și a ținut legitimația de presă pe tot parcursul incidentului, Michael Adams a fost reținut fizic la sol și apoi a fost pulverizat cu spray cu piper”, scrie publicația amintită.Bellingcat mai amintește și de un echipaj de știri din Australia care a fost încătușat în Minneapolis, precum și de mai mulți jurnaliști care au fost agresați sau reținuți în New York de către poliție.

Un alt caz flagrant este cel al unei echipe MSNBC care transmitea live și care a fost țintită în direct cu grenade cu gaze lacrimogene, deși erau clar identificabili ca fiind jurnaliști, scrie Bellingcat.„Această selecție de incidente demonstrează că forțele de ordine din mai multe orașe, dar mai ales în Minneapolis, țintește în mod conștient și intenționat jurnaliștii cu muniții mai neletale, arestări și alte forme de violență. Având în vedere rolul jurnaliștilor de a ține societatea la curent cu evenimentele actuale, precum și de protecțiile constituționale puternice ale presei libere din Statele Unite, aceste acțiuni ale forțelor de ordine reprezintă un atac la libertatea presei. Jurnaliștii ar trebui să fie liberi să își facă treaba fără frică de violență sau arestare, oriunde ar fi”, scrie publicația amintită.

Vezi și:

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

12158 vizualizari

 • +13 (71 voturi)    
  Executa ordinele lunaticului (Duminică, 31 mai 2020, 19:18)

  nitro [utilizator]

  Nu a zis el ca presa e dusmanul poporului ? Inca un mandat inseamna instaurarea dictaturii fasciste.
  • -14 (58 voturi)    
   Iti dai seama usor (Duminică, 31 mai 2020, 19:36)

   feroviarul123 [utilizator] i-a raspuns lui nitro

   Cine e troll rus: imediat sare cu fascismul pe punte.
   • +9 (41 voturi)    
    Iti dai seama cine e prost (Duminică, 31 mai 2020, 20:33)

    banel [utilizator] i-a raspuns lui feroviarul123

    Sare imediat ce ii este ataca idolul.
   • -4 (38 voturi)    
    Multumesc! (Duminică, 31 mai 2020, 21:01)

    Jegul Cristian Ioan [utilizator] i-a raspuns lui feroviarul123

    Bine ca mi-a atras atentia!
    Cu prima parte erau si eu de acord: "Executa ordinele lunaticului, Trump vrea sa instaureza dictatura"!

    Dar cuvantul-cheie este FASCIST!
    Un om normal la cap ar fi vorbit de extremisti de dreapta, eventual de neo-nazisti!
    Dar fascistii au fost cei ai lui Musollini, si nu mai exista din 1945. Insa sovieticii, inainte de 1990, si mijicii, in preent, folosesc in continuare termenul de FSCISTI!
    Este un trade-mark ce pune in evindenta trollii kremlinisti ...
    • 0 (10 voturi)    
     Nope (Luni, 1 iunie 2020, 1:28)

     tudor74 [utilizator] i-a raspuns lui Jegul Cristian Ioan

     A folosit corect termenul!
     "Fascism is a form of far-right, authoritarian ultranationalism characterized by dictatorial power, forcible suppression of opposition ..."

     Iar Germania nazista a imprumutat foarte mult din regimul fascist a lui Mussolini!

     "One early admirer of the Italian Fascists was Adolf Hitler, who less than a month after the March had begun to model himself and the Nazi Party upon Mussolini and the Fascists"
     • 0 (0 voturi)    
      Numai ca Musollini era cam de stanga (Luni, 1 iunie 2020, 16:08)

      AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui tudor74

      Nicidecum de extrema-dreapta.
      Iar Partidul Nazist se numea de fapt Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei
      Adica Partidul national-socialist al muncitoriloe germani.
      Faptul ca ulterior Stalin a castigat batalia etichetelor e alta poveste.
  • -10 (56 voturi)    
   In a cui subordine sunt? (Duminică, 31 mai 2020, 19:39)

   Setalcott [utilizator] i-a raspuns lui nitro

   Executa ordinele primarilor democrati, ca apoi sa vina astia ca tine sa dea vina pe Trump, sa-i impiedice realegerea.
  • +11 (59 voturi)    
   !!! (Duminică, 31 mai 2020, 19:39)

   buxy [utilizator] i-a raspuns lui nitro

   Mai are 5 luni de stat la Casa Alba apoi s-a terminat cu sobolanul portocaliu. O sa faca și puscarie
   • +4 (18 voturi)    
    LOL (Luni, 1 iunie 2020, 0:38)

    Observatory [utilizator] i-a raspuns lui buxy

    Trump 2020 !
  • +5 (43 voturi)    
   Nu apuca (Duminică, 31 mai 2020, 19:44)

   Alui [utilizator] i-a raspuns lui nitro

   Inca doua-trei zile de revolta si e declarat incompetent chiar de republicani ca sa calmeze spiritele. Daca Trump rezista pana la toamna GOP e terminat pentru mult timp. O sa ramana doau lunatecii si zevzecii care n-o sa stranga in viata lor voturile necesare. GOP e total compromis!
   • -1 (1 vot)    
    Valul de demonstratii e pe fasaite (Luni, 1 iunie 2020, 14:55)

    Victor Micea [utilizator] i-a raspuns lui Alui

    Raportul autopsiei lui George Floyd realizat de Hennepin County Medical Examiner spune ca acesta a murit in urma unui atac de cord masiv generat de o boala de inima preexistenta, a abuzului de droguri si, posibil, a emotiei produse de arestare. Nu au fost gasite urme de asfixiere mecanica, cauza presupusa de media si organizatiile gen Antifa si BLM. Media internationala nu face public raportul de autopsie pentru ca nu ii convin concluziile care contrazic complet presupunerile manifestantilor. George Floyd a murit din cauze naturale iar politistii nu pot fi acuzati de nimic. Politistii au fost insa concediati iar unul dintre ei arestat. Alti cativa oameni au murit in timpul manifestatilor. Pagubele produse de incendieri si jafuri sunt enorme. Un mare scandal sta sa erupa iar presa internationala a ales sa ascunda concluziile raportului de autopsie.
    • +1 (1 vot)    
     ha ha ha ha ha ha (Luni, 1 iunie 2020, 18:25)

     deville2010 [utilizator] i-a raspuns lui Victor Micea

     esti de tot rasul portocaliule aka vitiligo
  • +7 (41 voturi)    
   E vorba de mai mulți lunatici, nu de unul singur (Duminică, 31 mai 2020, 19:53)

   Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui nitro

   Poliția americană e subordonată doar primarului din localitatea respecivă. El angajează și concediază pe loc. El stabilește politicile, bugetele, uniformele și dă ordine directe polițiștilor. E pe deplin responsabil de tot ceea ce face poliția lui.

   În toate orașele unde se produc azi răscoale și prădăciuni primarii sunt „pogresiști”. Deci dacă poliția îi bastonează pe ziariști, asta e exclusiv responsabilitatea primarilor. Ei trebuiau să-i sancționeze imediat pe polițaii din acele incidente. De exemplu priarul din Minneapolis i-a concediat pe loc pe cei 4 polițiști implicați în incidentul cu Floyd, înainte de a face orice anchetă. E de altfel dreptul lui. Dar nu i-a concediat pe polițaii ce au arestat în doirect echipa CNN sau au șpreiat cu lacrimogene pe alți jurnaliști.

   Aseară de altfel polițiștii ce nu interveneau deloc asupra incendiatorilor ce tocmai dăduseră foc unei clădiri la nici 50 de metri de ei, l-au pus la pământ, bastonat și șpreiat copios pe unul de la știrile locale afiliat CBS. Probabil că-i enervase faptul că ăla îi filma în timp ce ei se uitau pasivi la jefuitori. Nu a fost niciun fel de somație. Au sărit pur și simplu pe el din senin....
   • -8 (18 voturi)    
    Pestele de la cap se impute (Duminică, 31 mai 2020, 21:31)

    vorbis [utilizator] i-a raspuns lui Amerlocu

    Iar in SUA incepe sa cam miroasa a regim autoritar. Nu primarii au declarat presa enemy, ci idolul tau.
   • -2 (14 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Duminică, 31 mai 2020, 23:24)

    [anonim] i-a raspuns lui Amerlocu

    • 0 (0 voturi)    
     Ce misto teorie ! (Luni, 1 iunie 2020, 15:07)

     Victor Micea [utilizator] i-a raspuns lui

     "Poporul" incendiaza iar Politia este de vina. Daca Politia intervine, tot Politia este de vina. "Poporul" nu e niciodata de vina, pentru e iresponsabil. Cam asa suna teoria Antifa. Fireste ca Poporul nu incendiaza magazine, Antifa o face. Misto pentru Antifa !
  • -22 (28 voturi)    
   Vezi (Duminică, 31 mai 2020, 20:00)

   Unforgiven [utilizator] i-a raspuns lui nitro

   Ca-ti iei palme de la postacii de dreapta care fac plecaciuni catre UE si SUA si pentru care tot ceea ce fac acei lideri ai lor reprezinta eminenta absoluta in Univers, care nu poate fi contrazisa de nimeni, niciodata!
  • -5 (29 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Duminică, 31 mai 2020, 20:04)

   [anonim] i-a raspuns lui nitro

 • +4 (36 voturi)    
  Americanii (Duminică, 31 mai 2020, 20:41)

  Costi888 [utilizator]

  Sunt ocupati cu “restaurarea democratiilor” prin diferite tari ale lumii :)))
 • -1 (25 voturi)    
  intai incep cu ziaristii (Duminică, 31 mai 2020, 22:03)

  parush [utilizator]

  apoi trec la opozantii politici, sindicate si oricine mai misca impotricva lui dear leader.
 • -10 (18 voturi)    
  hmmm (Duminică, 31 mai 2020, 23:51)

  Scarface1000 [utilizator]

  si mai ziceati de Rusia, pai se pare ca nici US sub Trump nu e departe...
 • -6 (14 voturi)    
  Tianamen square (Luni, 1 iunie 2020, 1:09)

  Petrache [utilizator]

  America lui Trump se pare ca ia model de la China "democratica" unde ziaristii sunt pusi pe fuga de politie.
 • +3 (5 voturi)    
  mare branza ca a dat cu fumigene in ziaristi (Luni, 1 iunie 2020, 8:08)

  mbembe [utilizator]

  vecinii ucraineni impusca ziaristii, ii baga la inchisoare cu lunile si nu mai face nimeni zarva... fiindca sunt ziaristi ucraineni si pe belig... cum mai ii zice nu il intereseaza niste nimeni, de fapt nici pe HN nu il intereseaza, dar aici: “reporteri CNN, uau, sa facem scandal!”
 • +1 (7 voturi)    
  Democratie? (Luni, 1 iunie 2020, 11:49)

  RazC82 [utilizator]

  Sigur, situatia nu se compara cu China unde esti luat pe sus si bagat la parnaie, nu se compara cu Rusia unde te lichideaza fara probleme (Politovsksia si altii), nu se compara cu Arabia Saudita unde te transeaza ca pe porci in ambasada (Khashoggi)..

  Dar totusi, mai poti zice ca o astfel de tara unde cetatenii sunt omorati in mod constant de o forta de politie abuziva si apoi jurnalistii sunt haituiti si impuscati mai este o democratie? Nu conteaza ca e vinovat Trump sau ca sunt vinovati primarii, lucrurile de genul asta se intamplau si inainte, doar au evoluat in mai rau.

  Parerea mea ca in SUA guvernul e condus de marionete incompetente ale unor corporatii corupte si democratia nu mai exista demult. Si sunt la fel de sigur ca in Romania e mai rau, doar ca in loc de corporatii sunt personaje sinistre, un fel de mini-oligarhi gen Dragnea, dar hai sa fim seriosi: Americanii nu sunt un exemplu de democratie, tot paine si circ e si acolo, doar ca la alt nivel.

  Astia vin sa ne dea noua lectii de moralitate, coruptie si libertatea presei?
  • -1 (1 vot)    
   ce inseamna mai exact (Luni, 1 iunie 2020, 16:10)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui RazC82

   Cetatenii sunt omorati in mod constant de o forat de politie abuziva?
   Ne puteti spune in ce consta "constanta"? Unul pe zi, pe saptamana, pe luna? pe an? pe cincinal?
 • 0 (0 voturi)    
  este important de stiut daca... (Luni, 1 iunie 2020, 16:09)

  ..13 [utilizator]

  Baietii aia care actioneaza asa de autoritari impotriva presei sunt de la politia locala sau de la Garda Nationala???

  Asa intoliti cum sunt parca ar fi de la Garda Nationala dar nu voi a gresi ...Cine ma ajuta?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by