Președintele american Donald Trump este așteptat joi să semneze un ordin executiv care vizează companiile de social media, au spus oficiali ai Casei Albe, după ce liderul SUA a amenințat că va închide site-urile pe care el le-a acuzat că ”reduc la tăcere vocile conservatoare”, relatează Reuters.

Donald TrumpFoto: REX / Shutterstock Editorial / Profimedia

Oficialii nu au dat mai multe detalii. Nu este clar modul în care Trump ar face pași către închiderea unor companii private, inclusiv Twitter. Compania a refuzat să comenteze.

Conform ordinului executiv, văzut de Reuters, Comisia Federală pentru Comunicaţii (FCC) din SUA trebuie să propună şi să clarifice reglementări din Legea Decenţei Comunicaţiilor, normă federală care protejează platformele de social media de răspunderea legală pentru materialele adăugate de utilizatori.

Astfel de modificări ar putea expune Twitter, Facebook, la mai multe procese.

FCC ar fi obligată prin ordin să stabilească dacă acţiunile de editare a conţinutului de către companiile respective ar putea însemna că ele renunţă la protecţia oferită de lege. FCC va trebui şi să analizeze dacă platformele media sociale utilizează politici înşelătoare de moderare a conţinutului şi dacă aceste politici nu contravin condiţiilor de utilizare a serviciilor respective.

Președintele american Donald Trump a amenințat miercuri că va impune norme de reglementare sau va închide companiile de social media, după ce Twitter a afișat în premieră avertismentul potrivit căruia utilizatorii rețelei sociale erau rugați să verifice faptele descrise de liderul de la Casa Albă într-o serie de postări legate de alegerile prezidențiale și votul prin corespondență.

Platforma Twitter a adăugat marţi menţiunea "verificaţi faptele" la două mesaje ale preşedintelui american Donald Trump care susţinea că votul prin corespondenţă este substanţial fraudulos, o premieră în contextul în care reţele sociale sunt frecvent acuzate de laxism în ce priveşte răspunsul lor la afirmaţii ale liderilor politici.

Avertismentele însoțeau postările președintelui, sub formă de alertă, scrise cu albastru și semnul exclamării. Prima reacție a președintelui american a fost să acuze Twitter că se amestecă în alegerile americane. ​