Războiul 5G SUA-China: Cum se poziționează statele UE cu privire la Huawei

de S.J.     HotNews.ro
Marţi, 26 mai 2020, 16:00 Actualitate | Internaţional


Donald Trump si Xi Jinping
Foto: Wikimedia Commons
După o campanie susținută de a convinge aliații să renunțe la colaborarea cu gigantul telecom chinez Huawei, președintele american Donald Trump poate începe să facă un bilanț al eforturilor sale. Pe scurt, e un amestec de reușite și eșecuri, relatează Politico.

Țările din Europa de Est care se bazează puternic pe protecția militară a Statelor Unite via NATO au adoptat cea mai dură poziție.

În țările din vestul continentului tabloul este mai variat, Germania renunțând pentru moment la adoptarea unor restricții dure. Unele state rămân indecise în timp ce altele, ca Danemarca, au anunțat măsuri surprinzător de restrictive.

După un an de dezbateri privind riscurile reprezentate de implicarea Huawei în rețeaua 5G europeană, țările membre ale Uniunii sunt așteptate să își prezinte poziția privind implementarea unor măsuri de securitate Comisiei Europene.

Măsurile vin după ce în luna ianuarie țările UE au anunțat o strategie comună pentru a limita dominația pe piață a Huawei și să limiteze folosirea echipamentelor chineze. Mai multe state au transpus strategia în lege iar autoritățile responsabile de cibersecuritate urmează să elaboreze un raport despre progresele înregistrate până la sfârșitul lui iunie.Președintele Klaus Iohannis, întâlnire cu omologul american Donald Trump


Prietenii din EstDevreme în dezbatere, Washington-ul și-a asigurat sprijinul României, Poloniei, Estoniei, Letoniei și Republicii Cehe, toate semnând declarații comune sau memorandumuri cu Statele Unite privind securitatea rețelei 5G.

Acestea sunt angajamente fără caracter obligatoriu care, dacă vor fi implementate, ar tăia accesul la piață al furnizorilor care sunt suspectați de intervenții ale puterilor străine, nu au o structură a acționariatului transparentă, violează normele de etică internaționale sau nu respectă drepturile de proprietate intelectuală.

Deși angajamentele trimit un mesaj clar, ele vor avea o importanță redusă dacă nu vor fi susținute de legislație care să forțeze companiile din sectorul telecom să le respecte prevederile.

Cehia a fost unul din cei mai puternici susținători ai poziției americane, având o importanță crucială în elaborarea consensului privind necesitatea unei strategii comune la nivelul UE pentru a limita influența Huawei în Europa.


Germania, Bătălia de la Waterloo a lui Trump (aproape)Dacă vreo capitală a fost greu de convins, aceasta s-a dovedit a fi Berlinul. Guvernul german a fost unul din primele abordate de diplomații americani asupra subiectului și le-a respins rapid argumentele.

Acuzațiile Washington-ului cu privire la Huawei s-au lovit de scepticism și precauție la Berlin, un rol având și șocul cauzat de dezvăluirile cu privire la spionarea de către serviciile de securitate americane a unor oficiali germani, inclusiv a cancelarului Angela Merkel, notează Politico.

În plus, operatorii germani Deutsche Telekom și Vodafone au rețele 4G existente care se bazează pe Huawei pentru peste jumătate din structura lor. De asemenea, guvernul german se teme că interzicerea accesului Huawei ar deteriora relațiile cu China, cel mai mare partener comercial al țării

Însă dezbaterea nu pare să fie încheiată iar după luni de presiuni din partea parlamentului și a partenerului de coaliție al Angelei Merkel, ministerul de Interne german a propus luna aceasta un proiect care ar crește cerințele de securitate pentru furnizorii 5G și ar acorda ministerului noi puteri de a bloca accesul pe piață al furnizorilor care nu prezintă încredere.Președintele francez Emmanuel Macron depunând o coroană de flori la statuia generalului Charles de Gaulle


Ambițiile de suveranitate tech ale FranțeiFranța a urmărit să își asigure un rol proeminent în securitatea 5G a Europei ca parte a eforturilor de a se situa în centrul relațiilor internaționale.

Țara a realizat deja verificări de securitate naționale asupra practicilor de cibersecuritate ale operatorilor iar anul trecut a modificat legile din domeniul telecom pentru a permite cabinetului premierului să blocheze folosirea unor echipamente dacă ar aduce atingere securității naționale.

De la începutul lunii decembrie a anului trecut operatorii sunt nevoiți să obțină o autorizație de la premier pentru dezvoltarea oricăror stații de bază, potrivit lui Guillaume Poupard, șeful Agenției Naționale a sistemelor informatice din Franța.

În practică, asta înseamnă că autoritățile pot bloca un furnizor inconvenient, fără a numi direct companiile chineze, modelul francez bazându-se pe reglementări puternice din partea guvernului și intervenționism în procesul de dezvoltare al rețelei 5G.


Câmpurile de bătălie și indecișiiCâteva țări europene au o importanță strategică atât pentru Huawei cât și Statele Unite.

Italia, a treia economie ca mărime a Uniunii Europene, și-a extins puterea de a permite guvernului să blocheze contracte între operatori și furnizorii de echipamente iar la sfârșitul anului trecut a adoptat legislație privind crearea unui „perimetru” de cibersecuritate care impune cerințe suplimentare pentru companiile telecom și IT care operează în sectoare strategice.

În Belgia, alt stat strategic datorită găzduirii sediului NATO și a principalelor instituții UE, serviciile de informații au avertizat guvernul împotriva folosirii „furnizorilor nesiguri” iar oficialii elaborează măsurile legislative despre care se așteaptă să taie companiile chineze din părțile centrale ale rețelelor.

Multe guverne încă se consultă cu companiile telecom, serviciile de informații și agențiile de reglementare cu privire la schimbările legale necesare pentru a elimina furnizorii ce prezintă riscuri ridicate. Este cazul Spaniei, Portugaliei, Luxemburgului, Austriei, Suediei, Finlandei și a altor state.

În Suedia, țara Ericsson - principalul competitor al Huawei, și în Finlanda, unde își are sediul Nokia, guvernele încă încearcă să ia o decizie cu privire la întărirea măsurilor de securitate pe piața telecom.Fostul Secretar american al Apărării, Jim Mattis, în vizită la Ambasada Statelor Unite din Danemarca


Statul-surprizăÎn Danemarca, guvernul pregătește legislație care ar defini întreaga rețea 5G drept infrastructură critică, potrivit premierului Mette Frederiksen. Acest lucru ar plasa atât părțile centrale cât și cele neesențiale ale rețelelor sub cerințe de securitate dure.

Abordarea daneză ar restructura piața telecom dar guvernul momentan nu a arătat cu degetul furnizori specifici.

Însă anunțul executivului a venit după o furtună diplomatică între China și Danemarca privind rolul Huawei în urma căreia ambasadorul Chinei la Copenhaga ar fi amenințat că o înțelegere comercială între Beijing și Insulele Feroe (o regiune autonomă a Danemarcei) ar fi anulată dacă Huawei nu va obține contractele pentru dezvoltarea rețelei 5G pe insulă, potrivit Politico.


Citește și:
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8824 vizualizari

 • +10 (22 voturi)    
  terminati-va odata (Marţi, 26 mai 2020, 16:08)

  Captain Obvious [utilizator]

  cu chinezii. ar trebui boicotati la maxim
 • -10 (22 voturi)    
  la Romanica a fost simplu (Marţi, 26 mai 2020, 16:10)

  cucuveauamov [utilizator]

  cu o sapca s-a rezolvat problema.
 • +16 (24 voturi)    
  mda (Marţi, 26 mai 2020, 16:12)

  sentenced [utilizator]

  Eu sper sa fim suficient de intelepti, ca europeni, sa intelegem ca SUA + Europa = love. Da, nu este un sistem perfect, dar este cel mai bun pe care-l avem in momentul de fata.

  In cel mai rau caz, intr-o reasezare a aliantelor, sper ca de data asta sa ramanem macar noi alaturi de SUA si poate alte state dezvoltate din Asia pro-Americane (JP, SK, SG) + UK.

  Cum v-ar suna o alianta: Romania, SUA, UK, Franta, Japonia, Coreea de Sud, Singapore (la care sigur se vor adauga si alte state din lumea cat de cat libera). - un fel de Antanta extinsa.
  • -12 (14 voturi)    
   "Imagine... (Marţi, 26 mai 2020, 19:09)

   John M. [utilizator] i-a raspuns lui sentenced

   You may say I'm a dreamer
   But I'm not the only one..."
   It's such a long shot that the bullet refuses to leave the barrel.
 • -15 (23 voturi)    
  Teoria Conspirației (Marţi, 26 mai 2020, 16:27)

  Mazeta [utilizator]

  Să aștepți ani de zile până când americanii vor fi capabili să-i ajungă din urmă pe chinezi și în același timp să-i acuzi pe ruși că blochează tehnologia 5G, asta înseamnă să fii mafiot!
 • +12 (22 voturi)    
  China - cea mai mare şi gravă ameninţare (Marţi, 26 mai 2020, 16:31)

  Ed___ [utilizator]

  China - cea mai mare şi gravă ameninţare a occidentului,

  Occident cam prost şi naiv

  Singurii care s-au trezit sunt SUA lui Trump
  • -8 (16 voturi)    
   Bai ma lasi (Marţi, 26 mai 2020, 19:01)

   Costi888 [utilizator] i-a raspuns lui Ed___

   Ce face Trump e praf in ochi, pt fraeri. Legaturile dintre USA Si China sunt atat de puternice incat nu se vor rupe niciodata. Huawei, google si alte sicane.. sunt doar de ochii lumii. Pai china are investitii in SUA de trilioane de dolari, la fel si SUA, in china. Ce vedem noi sunt doar sicane, negocieri, care sa le mai dea unora sau altora un “edge” in afacerile pe care le deruleaza deja in prezent.
 • +13 (15 voturi)    
  guvernul german (Marţi, 26 mai 2020, 17:30)

  Gica Georgescu [anonim]

  citez: "guvernul german se teme ca ar putea deteriora relatiile comerciale cu China, cel mai mare partener comercial al tarii"
  O situatie in care chelul isi pune singur mana in cap, ca si stat membru si lider UE, apropierea foarte mare de alte puteri economice ii pune in conflict de interese sau in situatia in care este amenintata suveranitatea statelor din Uniune.
  • +6 (20 voturi)    
   Hitler a for preten cu Stalin (Marţi, 26 mai 2020, 18:45)

   Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui Gica Georgescu

   Pana sa invadeze Rusia, Blitzkrieg-ul a avut sprijin puternic de la rusi. Asa ca sa nu ne miram ca acum nemtii se gudura pe langa chineji!!!
   • -7 (11 voturi)    
    Nu e nici o dovada ca Hitler (Marţi, 26 mai 2020, 20:13)

    Rahan5 [utilizator] i-a raspuns lui Parzivall

    a fost prieten cu Stalin. Hitler doar a profitat de dorinta lui Stalin Molotov si Voroshilov ca pe sa ajunga la putere in Deutschland un dictator agresiv si care sa anexeze din nou provinciile din fosta ,,Polonie a Kaiserului" si care dictator sa provoace astfel un razboi european.

    Iar asa zisul ,,Blitzkrieg" a inceput la Khalkhin Gol (granita Mongolo-Manciuriana) la ora 05:45 pe 20 August 1939.
    Atunci cand vreo 70.000 de sovietici + vreo 500 de tancuri + vreo 400 de masini blidate (majoritatea aduse in mare secret)
    ataca pe cei 20,000–30,000 de japonezi care aveau vreo 73 de tancuri + 19 tanchete.
    Scopul atacului a fost in principal de antrenament .
    Conducerea sovietica s-a convins ,,pe viu" cum Armata Japoneza din acea zona a putut fi incercuita si aprope complet distrusa prin manevra tancurilor sovietice.
    Astfel in ochii Conducerii Sovietice s-a putut justifica constructia celor 18.000 de tancuri sovietice de la nivelul anului 1939.
    Cele 18.000 de tancuri sovietice au fost pregatite (la nivelul anului 1939) pentru a ataca, incercuii si distruge toate Armatele statelor Europene din centrul si vestul continentului si Balcani.
    • 0 (6 voturi)    
     Dovada is Garniturile de tren (Miercuri, 27 mai 2020, 2:37)

     Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui Rahan5

     Pline cu grane, minereuri si petrol care erau trimise in Germania!!! Stalin stia exact ce planuia Hikler si planuiau sa imparta Europa!!!
     • +1 (3 voturi)    
      Gresit. (Miercuri, 27 mai 2020, 16:23)

      Rahan5 [utilizator] i-a raspuns lui Parzivall

      Marfurile trimise de sovietici erau aproape nesemnficative cantitativ fata de nevoile Armatei lui Hitler. Dar aveau avantajul ca-i puteau da lui Hilter falsa impresie ca Stalin cumva nu se pregateste asiduu pentru Atacul asupra Occidentului.
      Si oricum, in schimb, Stalin a primit armament sofisticat de la Hitler. In special avioane miliatre speciale de serie mica / prototipuri. Dar si alte echipamente ,,tehnologizate" : periscoape de submarine etc. Adica achipamente care trebuiau sa fie in mod normal secrete fata de Puterile Militare posibil adversare.
      Dar Hitler a ordonat sa fie trimise URSS-ului (prin tradarea Deutschland-ului) pentru ca Stalin sa nu iasa in presa si sa afirme ca de fapt el l-a adus la putere pe Hitler prin Ordinul sau catre Partidul Comunist din Deutschland din 1933 ca sa nu formeze un Guvern impreuna cu Socialistii Democratici.
      Un asemnea gest al lui Stalin i-ar fi facut mari probleme politice lui Hitler.
      Asa ca Hitler a preferat ,,sa-l mituiasca" pe Stalin pentru ca
      ,,sa -si tina gura".
      Asta a fost toata ,,prietenia" dintre Hitler si Stalin.
 • -10 (22 voturi)    
  nimic nou (Marţi, 26 mai 2020, 17:46)

  Nevermind [utilizator]

  Avem prietenii din est, adica sclavetii, pardon, partenerii strategici, care se executa, si avem restul tarilor care isi vad interesul propriu prin masuri flexibile si graduale/aplicate.
  • +7 (11 voturi)    
   Asa, asa (Marţi, 26 mai 2020, 19:08)

   wintershadow [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

   Ce noutate, cei care sustin "valorile europene" de fatada sunt cei care de fapt isi vad interesul dar sar in sus cand altii vor sa faca asta.
   • 0 (12 voturi)    
    exact (Marţi, 26 mai 2020, 20:08)

    Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui wintershadow

    Eu nu-i condamn ca-si vad interesul, insa am o problema cand ni se dau noua castane pentru acelasi lucru si trebuie sa acceptam "costuri".

    Apropo de valori iuropene... franta ne freca ridichea, superioara, ref integrat minorrritati, dar cand le-au avut pe cap, le-au trimis cu avioane charter. Un mic exemplu


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by