Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, intervine în scandalul generat de declarațiile premierului Ion Chicu, care a răspuns unor critici ale europarlamentarului Siegfried Mureşan spunând că România este cea mai coruptă ţară din Europa. Dodon sare în apărarea lui Chicu și vorbește despre "modul provocator în care este denigrată Republica Moldova și instituțiile sale de către unii europarlamentari, care pe parcursul ultimilor ani par a fi mai degrabă membri ai unor partide de opoziție din Republica Moldova și au o abordare partizană".

HotNews.roFoto: Hotnews
  • "Constat cu îngrijorare modul provocator în care este denigrată Republica Moldova și instituțiile sale de către unii europarlamentari, care pe parcursul ultimilor ani par a fi mai degrabă membrii ai unor partide de opoziție din Republica Moldova și au o abordare partizană în ceea ce privește interesul cetățenilor noștri, una care creează adesea tensiuni și distorsionează realitățile din țara noastră.
  • Cu regret în ultima perioadă asistăm tot mai des la folosirea în scop politicianist și populist a relațiilor noastre cu unii dintre partenerii externi și consider că aceste abordări trebuie să înceteze. Colaborarea noastră trebuie să fie una orientată strict spre interesele cetățenilor și să nu fie afectată de diferite declarații indiferent de care parte sunt făcute.
  • Republica Moldova beneficiază de un sprijin generos din partea partenerilor externi, acest lucru s-a văzut și în timpul crizei pandemice pe care o traversăm, lucru pentru care le suntem deplin recunoscători. Asta este ceea ce cu adevărat rămâne important în relația noastră", a scris Dodon, sâmbătă, pe Facebook.

Premierul Republicii Moldova, Ion Chicu, a vorbit în termeni duri despre România, într-o postare pe Facebook în care a răspuns unor critici ale europarlamentarului Siegfried Mureşan la adresa Guvernului de la Chişinău privind întârzierea reformelor şi gestionarea pandemiei.

"Stau si mă uit eu la băieţaşii ăştia români oploşiţi prin structurile europene, care vin cu <> peste noi… Rataţi, nimic în viaţă şi în ţară realizat, numai de <> buni… Ce-ai făcut june în ţara ta, că geme de cea mai mare corupţie din Europa? Ai numai în judeţul Suceava jumate din numărul de bolnavi COVID19 înregistraţi în toată ţara mea. Şi medici, cam tot atâţia. Judeţele moldoveneşti au 40% din decedaţi din total pe România. Şi de 2 ori mai mulţi decedaţi moldoveni în dreapta Prutului, decât în stânga, deşi numărul populaţiei este egal”, a scris Chicu pe Facebook.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a calificat "complet inacceptabile” declaraţiile prim-ministrului Republicii Moldova și l-a convocat la București pe ambasadorul Republicii Moldova în România.

"Faţă de declaraţiile denigratoare la adresa României postate în cursul zilei de astăzi, 22 mai 2020, pe o platformă de socializare, de către prim-ministrul Republicii Moldova, domnul Ion Chicu, MAE român consideră că acestea sunt complet inacceptabile şi îşi exprimă dezacordul puternic faţă de conţinutul acestora”, a transmis Ministerul de Externe.

Potrivit MAE, declaraţiile prim-ministrului Ion Chicu sunt "cu atât mai inadecvate” cu cât, în contextul actual al pandemiei de Covid-19, România a oferit, în mod dezinteresat, un sprijin substanţial Republicii Moldova, demonstrând solidaritate şi fiind astfel alături, în mod concret, de cetăţenii Republicii Moldova într-un moment foarte dificil.

CITEȘTE ȘI: Siegfried Mureşan, după atacul premierului Republicii Moldova la adresa României: Sperăm ca autorităţile de la Chişinău să nu fie un