Europarlamentarul Siegfried Mureşan spune, după atacul premierului Republicii Moldova la adresa României, că speră ca autorităţile de la Chişinău să nu fie un obstacol în dorinţa autorităţilor de la Bucureşti de a-i ajuta pe românii basarabeni. Declarațiile premierului moldovean Ion Chicu potrivit cărora România este cea mai coruptă ţară din Europa şi numai în Suceava sunt jumătate din bolnavii de Covid-19 înregistraţi în toată Republica Moldova sunt criticate de politicieni de la Chișinău.

Siegfried MuresanFoto: Hotnews

"Vom ajuta în continuare românii din Republica Moldova. Sperăm ca autorităţile de la Chişinău să nu fie un obstacol în dorinţa noastră de a ajuta românii basarabeni”, a scris Siegfried Mureşan pe Facebook, sâmbătă.

Premierul Republicii Moldova, Ion Chicu, a atacat dur România, într-o postare pe Facebook în care a răspuns unor critici ale europarlamentarului Siegfried Mureşan la adresa Guvernului de la Chişinău privind întârzierea reformelor şi gestionarea pandemiei.

"Stau si mă uit eu la băieţaşii ăştia români oploşiţi prin structurile europene, care vin cu <> peste noi… Rataţi, nimic în viaţă şi în ţară realizat, numai de <> buni… Ce-ai făcut june în ţara ta, că geme de cea mai mare corupţie din Europa? Ai numai în judeţul Suceava jumate din numărul de bolnavi COVID19 înregistraţi în toată ţara mea. Şi medici, cam tot atâţia. Judeţele moldoveneşti au 40% din decedaţi din total pe România. Şi de 2 ori mai mulţi decedaţi moldoveni în dreapta Prutului, decât în stânga, deşi numărul populaţiei este egal”, a scris Chicu pe Facebook.

Reacția Ministerului român de Externe

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a calificat "complet inacceptabile” declaraţiile prim-ministrului Republicii Moldova și l-a convocat la București pe ambasadorul Republicii Moldova în România.

"Faţă de declaraţiile denigratoare la adresa României postate în cursul zilei de astăzi, 22 mai 2020, pe o platformă de socializare, de către prim-ministrul Republicii Moldova, domnul Ion Chicu, MAE român consideră că acestea sunt complet inacceptabile şi îşi exprimă dezacordul puternic faţă de conţinutul acestora”, a transmis Ministerul de Externe.

Potrivit MAE, declaraţiile prim-ministrului Ion Chicu sunt "cu atât mai inadecvate” cu cât, în contextul actual al pandemiei de Covid-19, România a oferit, în mod dezinteresat, un sprijin substanţial Republicii Moldova, demonstrând solidaritate şi fiind astfel alături, în mod concret, de cetăţenii Republicii Moldova într-un moment foarte dificil.

MAE mai spune că aceste declaraţii denotă "o profundă lipsă de respect” la adresa României şi a relaţiei bilaterale privilegiate de Parteneriat Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova.

Reacția politicienilor de la Chișinău

Mai mulți politicieni de la Chişinău îl critică dur pe premierul Ion Chicu pentru atacul la adresa României și îi cer demisia.

Maia Sandu: Chicu e doar o slugă fidelă a lui Dodon

Liderul Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu, a scris pe Facebook că Ion Chicu e doar o slugă fidelă a lui Dodon.

"Guvernul lui Dodon a întrecut orice măsură, atacurile de azi ale lui Chicu demonstrează lipsă de respect atât faţă de România, cât şi faţă de cetăţenii Republicii Moldova. Dar România trebuie să ştie că nici Dodon, nici prim-ministrul lui nu reprezintă opinia oamenilor. Dodon a ajuns în fotoliul de preşedinte cu ajutorul unei grupări criminale conduse de Plahotniuc, iar Chicu e doar o slugă fidelă a lui Dodon. Regretăm comportamentul neadecvat al acestor personaje şi cerem scuze pentru tupeul şi proasta lor educaţie. Sunt sigură că în curând vom scăpa de ambii", afirmă Maia Sandu.

Igor Munteanu (Platforma DA): Dacă prostia ar produce durere, atunci actualul prim-ministru al Guvernului Republicii Moldova ar striga ca din gură de şarpe

Vicepreşedintele Platformei DA Igor Munteanu a reacționat și el, atacându-l dur pe premierul moldovean.

”Dezechilibrat, dezaxat, complexat, incapabil să-şi controleze propriile emoţii, astfel s-a poziţionat acest ins, care se întitulează PM într-o postare hazardată, permiţându-şi să jignească statul român şi pe cei mai buni prieteni ai cetăţenilor RM. Oare de ce ar trebui să ne mai mire proporţiile dezastrului pe care-l va lăsa în urma sa acest guvern al ignoranţei, haosului şi covidului19?!, devenit o adevărată ruşine publică în toată ţinuta. Condamn categoric mesajul, stilul şi contextul în care şi-a scris ţidula personală actualul PM Ion Chicu, despre care va trebui să uităm cât de curând posibil, în care-şi permite să admonesteze România şi europarlamentarii săi, prin ceea ce consideră micimea lui că serveşte cursului românofob şi lamentabil al Preşedintelui I.Dodon”, a scris Munteanu pe Facebook.

Partidul Unităţii Naţionale cere demisia lui Chicu

Reprezentanții Partidului Unităţii Naţionale spun că declaraţia premierului Chicu este "cu atât mai regretabilă, cu cât vine într-un moment de grea cumpănă pentru R. Moldova, devastată de pandemie, când statul român, afectat la fel de profund, a dispus ajutarea necondiţionată a cetăţenilor moldoveni prin detaşarea unei misiuni de 42 de medici în spitalele noastre, prin acordarea unui ajutor medical şi umanitar în valoare de 3.5 milioane Euro, prin misiunea umanitară a armatei române şi multe alte acţiuni de susţinere şi solidaritate".

"Afirmaţiile lui Ion Chicu ascund şi o gravă incompetenţă profesională, din moment ce este bine cunoscut faptul că populaţia regiunii Moldova din România este de 4.3 milioane de locuitori, domiciliaţi în cele opt judeţe ale regiunii, adică peste un milion şi jumătate mai mult decât populaţia actuală a R. Moldova, iar numărul infectărilor printre personalul medical din spitalele noastre este printre cele mai mari din lume şi cu siguranţă pe primul loc în Europa. (...) Partidul Unităţii Naţionale cere de urgenţă demisia sa din funcţia de prim-ministru şi consideră orice susţinere politică şi publică în menţinerea acestuia la guvernare drept un act de ostilitate şi lipsă de respect faţă de România”, au transmis reprezentanții Partidului Unităţii Naţionale.

Pro Moldova, apel către "toate forţele politice sănătoase să-şi unească eforturile pentru salvarea Republicii Moldova din această situaţie ruşinoasă de izolare"

"Cetăţenii Republicii Moldova sunt recunoscători pentru sprijinul puternic şi constant acordat ţării noastre de către România, de care ne leagă nu doar un Parteneriat Strategic, dar şi o cultură, istorie şi limbă comună. Suntem profund indignaţi de recidivele guvernării care îşi permite declaraţii denigratoare şi o atitudine lipsită de respect faţă de România şi considerăm periculoasă pentru ţară permiterea aflării în continuare la guvernare a unor personaje cum sunt cele din fruntea Guvernului. Facem apel către toate forţele politice sănătoase să-şi unească eforturile pentru salvarea Republicii Moldova din această situaţie ruşinoasă de izolare internaţională şi colaps economic şi social produs de incompetenţa şi iresponsabilitatea celor care astăzi, accidental, au ajuns la cârma ţării”, au transmis reprezentanții Pro Moldova, potrivit deschide.md.