Siegfried Mureşan, după atacul premierului Republicii Moldova la adresa României: Sperăm ca autorităţile de la Chişinău să nu fie un obstacol în dorinţa noastră de a ajuta românii basarabeni / Ce spun politicienii de la Chișinău

de I.H.     HotNews.ro
Sâmbătă, 23 mai 2020, 11:25 Actualitate | Politic


Siegfried Muresan
Foto: Hotnews
Europarlamentarul Siegfried Mureşan spune, după atacul premierului Republicii Moldova la adresa României, că speră ca autorităţile de la Chişinău să nu fie un obstacol în dorinţa autorităţilor de la Bucureşti de a-i ajuta pe românii basarabeni. Declarațiile premierului moldovean Ion Chicu potrivit cărora România este cea mai coruptă ţară din Europa şi numai în Suceava sunt jumătate din bolnavii de Covid-19 înregistraţi în toată Republica Moldova sunt criticate de politicieni de la Chișinău.

"Vom ajuta în continuare românii din Republica Moldova. Sperăm ca autorităţile de la Chişinău să nu fie un obstacol în dorinţa noastră de a ajuta românii basarabeni”, a scris Siegfried Mureşan pe Facebook, sâmbătă.

Premierul Republicii Moldova, Ion Chicu, a atacat dur România, într-o postare pe Facebook în care a răspuns unor critici ale europarlamentarului Siegfried Mureşan la adresa Guvernului de la Chişinău privind întârzierea reformelor şi gestionarea pandemiei.

"Stau si mă uit eu la băieţaşii ăştia români oploşiţi prin structurile europene, care vin cu <<patronajul>> peste noi… Rataţi, nimic în viaţă şi în ţară realizat, numai de <<adus mingi>> buni… Ce-ai făcut june în ţara ta, că geme de cea mai mare corupţie din Europa? Ai numai în judeţul Suceava jumate din numărul de bolnavi COVID19 înregistraţi în toată ţara mea. Şi medici, cam tot atâţia. Judeţele moldoveneşti au 40% din decedaţi din total pe România. Şi de 2 ori mai mulţi decedaţi moldoveni în dreapta Prutului, decât în stânga, deşi numărul populaţiei este egal”, a scris Chicu pe Facebook.

Reacția Ministerului român de Externe


"Faţă de declaraţiile denigratoare la adresa României postate în cursul zilei de astăzi, 22 mai 2020, pe o platformă de socializare, de către prim-ministrul Republicii Moldova, domnul Ion Chicu, MAE român consideră că acestea sunt complet inacceptabile şi îşi exprimă dezacordul puternic faţă de conţinutul acestora”, a transmis Ministerul de Externe.

Potrivit MAE, declaraţiile prim-ministrului Ion Chicu sunt "cu atât mai inadecvate” cu cât, în contextul actual al pandemiei de Covid-19, România a oferit, în mod dezinteresat, un sprijin substanţial Republicii Moldova, demonstrând solidaritate şi fiind astfel alături, în mod concret, de cetăţenii Republicii Moldova într-un moment foarte dificil.

MAE mai spune că aceste declaraţii denotă "o profundă lipsă de respect” la adresa României şi a relaţiei bilaterale privilegiate de Parteneriat Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova.

Reacția politicienilor de la Chișinău

Mai mulți politicieni de la Chişinău îl critică dur pe premierul Ion Chicu pentru atacul la adresa României și îi cer demisia.

Maia Sandu: Chicu e doar o slugă fidelă a lui Dodon

Liderul Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu, a scris pe Facebook că Ion Chicu e doar o slugă fidelă a lui Dodon.

"Guvernul lui Dodon a întrecut orice măsură, atacurile de azi ale lui Chicu demonstrează lipsă de respect atât faţă de România, cât şi faţă de cetăţenii Republicii Moldova. Dar România trebuie să ştie că nici Dodon, nici prim-ministrul lui nu reprezintă opinia oamenilor. Dodon a ajuns în fotoliul de preşedinte cu ajutorul unei grupări criminale conduse de Plahotniuc, iar Chicu e doar o slugă fidelă a lui Dodon. Regretăm comportamentul neadecvat al acestor personaje şi cerem scuze pentru tupeul şi proasta lor educaţie. Sunt sigură că în curând vom scăpa de ambii", afirmă Maia Sandu.

Igor Munteanu (Platforma DA): Dacă prostia ar produce durere, atunci actualul prim-ministru al Guvernului Republicii Moldova ar striga ca din gură de şarpe

Vicepreşedintele Platformei DA Igor Munteanu a reacționat și el, atacându-l dur pe premierul moldovean.

”Dezechilibrat, dezaxat, complexat, incapabil să-şi controleze propriile emoţii, astfel s-a poziţionat acest ins, care se întitulează PM într-o postare hazardată, permiţându-şi să jignească statul român şi pe cei mai buni prieteni ai cetăţenilor RM. Oare de ce ar trebui să ne mai mire proporţiile dezastrului pe care-l va lăsa în urma sa acest guvern al ignoranţei, haosului şi covidului19?!, devenit o adevărată ruşine publică în toată ţinuta. Condamn categoric mesajul, stilul şi contextul în care şi-a scris ţidula personală actualul PM Ion Chicu, despre care va trebui să uităm cât de curând posibil, în care-şi permite să admonesteze România şi europarlamentarii săi, prin ceea ce consideră micimea lui că serveşte cursului românofob şi lamentabil al Preşedintelui I.Dodon”, a scris Munteanu pe Facebook.

Partidul Unităţii Naţionale cere demisia lui Chicu

Reprezentanții Partidului Unităţii Naţionale spun că declaraţia premierului Chicu este "cu atât mai regretabilă, cu cât vine într-un moment de grea cumpănă pentru R. Moldova, devastată de pandemie, când statul român, afectat la fel de profund, a dispus ajutarea necondiţionată a cetăţenilor moldoveni prin detaşarea unei misiuni de 42 de medici în spitalele noastre, prin acordarea unui ajutor medical şi umanitar în valoare de 3.5 milioane Euro, prin misiunea umanitară a armatei române şi multe alte acţiuni de susţinere şi solidaritate".

"Afirmaţiile lui Ion Chicu ascund şi o gravă incompetenţă profesională, din moment ce este bine cunoscut faptul că populaţia regiunii Moldova din România este de 4.3 milioane de locuitori, domiciliaţi în cele opt judeţe ale regiunii, adică peste un milion şi jumătate mai mult decât populaţia actuală a R. Moldova, iar numărul infectărilor printre personalul medical din spitalele noastre este printre cele mai mari din lume şi cu siguranţă pe primul loc în Europa. (...) Partidul Unităţii Naţionale cere de urgenţă demisia sa din funcţia de prim-ministru şi consideră orice susţinere politică şi publică în menţinerea acestuia la guvernare drept un act de ostilitate şi lipsă de respect faţă de România”, au transmis reprezentanții Partidului Unităţii Naţionale.

Pro Moldova, apel către "toate forţele politice sănătoase să-şi unească eforturile pentru salvarea Republicii Moldova din această situaţie ruşinoasă de izolare"

"Cetăţenii Republicii Moldova sunt recunoscători pentru sprijinul puternic şi constant acordat ţării noastre de către România, de care ne leagă nu doar un Parteneriat Strategic, dar şi o cultură, istorie şi limbă comună. Suntem profund indignaţi de recidivele guvernării care îşi permite declaraţii denigratoare şi o atitudine lipsită de respect faţă de România şi considerăm periculoasă pentru ţară permiterea aflării în continuare la guvernare a unor personaje cum sunt cele din fruntea Guvernului. Facem apel către toate forţele politice sănătoase să-şi unească eforturile pentru salvarea Republicii Moldova din această situaţie ruşinoasă de izolare internaţională şi colaps economic şi social produs de incompetenţa şi iresponsabilitatea celor care astăzi, accidental, au ajuns la cârma ţării”, au transmis reprezentanții Pro Moldova, potrivit deschide.md.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9992 vizualizari

 • -13 (27 voturi)    
  dar de ce s-a suparat lumea? (Sâmbătă, 23 mai 2020, 11:36)

  mihaiff [utilizator]

  omul a zis adevarul: romania este cea mai corupta tara din UE
 • -1 (19 voturi)    
  MOLDOVA este mai RUSA decat ROMANA (Sâmbătă, 23 mai 2020, 12:13)

  ggiiggii [utilizator]

  Cand spuneam ca...Moldovenii sunt mai Rusi decat Romani...unii erau deranjati si ziceau ca sunt troll rus.
  In ultimii 50 de ani "propaganda" Rusa a fost mult mai activa in MOLDOVA decat cea ROMANEASCA.
  Ne-am trezit si noi dupa 2000 ca avem niste "frati" peste Prut si ca..am vrea sa ii ajutam, dar noi nu suntem in stare sa ne ajutam nici pe noi.
  Asa ca...orice tentativa de ajutor pentru MOLDOVA a primit drept raspuns o mare flegma in fata.

  MOLDOVENII citesc, vorbesc si gandesc in RUSA, nu se considera ROMANI
 • +4 (14 voturi)    
  Părerea mea (Sâmbătă, 23 mai 2020, 12:56)

  CezarN [utilizator]

  1. Orice cetățean roman are dreptul sa critice statul și politicienii romani

  2. Rahatul și rusofilul asta de primministru de la Chisinau este, înțeleg, cetățean roman, deci are drepturile prevazute la pct.1

  3. O ancheta și măsuri severe, nu simple demiteri, se necesita la organismul de stat care acorda cetățenie romana. Acolo este buba și este de văzut cum tot felul de racketi basarabeni, pești, curve și politicieni sulfuroși, duhnind, metaforic vorbind, a vodca din Basarabia au obținut cetățenie romana

  4. Avand in vedere pct. 3 se poate spune ca cetățeanul roman Chicu are dreptate, Romania este un stat corupt, puternic corupt

  5. Dar Chicu este si primministru al unui stat vecin Romaniei, iar din acest punct de vedere el a făcut o declarație nediplomatica, neprietenoasa, chiar agresiva neprietenoasa la adresa Romaniei pentru ca aceste lucruri pur și simplu nu se fac în politica internațională, ci ele rezulta doar din niște "studii" și "rapoarte", deci se dau cu mantinela.

  6. Diplomația romana și-a vărsat la adresa R. Moldova și frustrările acumulate în relația cu Ungaria, la adresa căreia, comparativ, aproape ca a avut cuvinte de lauda atunci când își bătea joc de Romania direct sau prin intermediul a sale quinta columna - UDMR.

  7. Diplomatic este de înțeles: ce se poate cu R. Moldova nu se poate cu R. Ungara, însă, totuși, sa nu cădem în penibil cu virulenta de vodevil a reacției noastre.
 • +8 (18 voturi)    
  Moldovenii nu vor cu România, tin cu agresorul! (Sâmbătă, 23 mai 2020, 13:24)

  Entiu [utilizator]

  De cind este Chicu, sus, moldovenii iau in consideratie doar apropierea de Moscova prin diferite metode. UE ramine o afacere desuieta, neinteresanta- batjocorita de moldoveni. UE!?...Sunt buni de la UE doar banii si plimbarile fara chemare prin Europa. Incolo...mama Rusia! Cita obraznicie se intimpla pe fata, iar Romania tace....

  De ce rusii din Moldova nu se duc in Rusia si se duc numai moldovenii!?
  Jumătate dintre moldovenii din Republica Moldova nici nu vor să audă de România şi, în schimb, cer apropierea ţării de Rusia. Moldova a ramas victima care ţine cu agresorul! Palma jandarmului român se ţine minte, dar deportările în Siberia s-au uitat… sutele de mii de oameni – nici astăzi nu este cunoscut numărul exact – din Basarabia şi nordul Bucovinei care au fost deportaţi de sovietici în Siberia.
  Mai grav este ca multi nici nu stiu ca au fost deportari!
 • -6 (16 voturi)    
  Un personaj important! (Sâmbătă, 23 mai 2020, 13:34)

  Tambrian [utilizator]

  Lasand la o parte prostia domnului Chicu trebuie insa remarcat ca iar a aparut la Hotnews, cu pareri de mare persoana politica, traseistul Siegfried.
 • +11 (15 voturi)    
  Si cand te gandesti ca e cetatean roman... (Sâmbătă, 23 mai 2020, 13:38)

  Caligula [utilizator]

  Chiar trebuie sa ne coboram la nivelul asta? E o rusine...
 • +2 (8 voturi)    
  DEGEABA (Sâmbătă, 23 mai 2020, 15:28)

  Ionionx [utilizator]

  NU MERITA R.M0LD0VA SA P0MPATI T0T CE ATI P0MPAT IN FUNDUL L0R. NU SUNT RECUN0SCAT0RI, D0AR INTERESUL ...UE, SHENGHEN ETC. LASAT-I DRACULUI ...
 • +3 (9 voturi)    
  Basarabia rasista (Sâmbătă, 23 mai 2020, 17:06)

  CristescuPRadu [utilizator]

  Imi pare ca basarabenii sunt cam rasisti fatza de Romania. Daca ma insel, imi cer scuze. Dar mai plauzibila este parerea ca ar avea afinitati spre sindromul Stockholm. Probabil de aceea au capatat simpatie fata de ocupantul sovietic si nu mai scapa de aceasta afinitate. Zic si eu, scuze daca nu-i asa.
 • +4 (6 voturi)    
  Of (Sâmbătă, 23 mai 2020, 18:36)

  Tony_K [utilizator]

  Nu inteleg de ce incercam un popor sa il facem sa ne placa pe noi cu forta? Cati vor unire dintre ei? 20%? Cred ca e mult si asa. Ei vor bani si cetatenie pentru vize, ATAT! Nu mai traiti in basme cu unirea, nu mai sunt cine au fost! Prin acordaeea de cetatenie asa zisilor frati, defapt bagam in tara si in EU o gramada de spioni rusi. Doar nu va bazati pe sri sa ii prinda, nu au prins nici unu in 30 de ani. Defapt cred ca spionii care misiuna pe aici ii depasesc ca numar pe cei care lucreaza la sri.
  • +6 (6 voturi)    
   Nu intelegi (Sâmbătă, 23 mai 2020, 19:40)

   CezarN [utilizator] i-a raspuns lui Tony_K

   Nimeni nu vrea unirea cu Basarabia decât o mana de visători și niște politicieni care fac voturi și bani din acest subiect. Tot ce vrea Romania este ca influenta rusa în Basarabia sa fie cât mai mica, căci din și prin Chișinău rusii își proiectează puterea, spionii și agenții de influenta mult mai pregnant în Romania și mai departe, către NATO și UE.
   Sa fie ei independenți o mie de ani de acum încolo, dar sa fie cu adevarat independenți sau cât mai independenți de Rusia, asta-i adevărata problema a României.
 • 0 (6 voturi)    
  Dreptul la critica : Europarlamentarii romani (Sâmbătă, 23 mai 2020, 19:05)

  Ochiana [utilizator]

  si comisarii europeni din Romania au criticat tot timpul Guvernul Romaniei si nu s-a mai ofuscat nimeni.
  Aveau si dreptate de fapt. Sau daca se suparau taceau chitic ( a se vedea cazul Corina Cretus versus guvern PSD)
  Ia nu mai alimentati acest foc de paie dand importanta declaratiilor de pe FB ale d-lui Chicu.
  Au si ei campanie electorala in toamna si nu suporta criticile...
 • +1 (5 voturi)    
  deci (Sâmbătă, 23 mai 2020, 21:28)

  ..13 [utilizator]

  Dl. Muresan a exprimat o opinie care a deranjat tare o persoana.

  Persoana in loc sa raspunda la critica a deschis un alt subiect - tactitca specifica sovieticilor, marca Cracanel

  In parte PM din Moldova pe subiectul nou deschis, are dreptate, dar zau ca unoeri este bine sa privesti mai atent la barna din ochii tai.

  Ce este RO corupta, dar ce este Moldova - valeu de mama lor...

  Acum RO nu se poate cobora la mintea moldoveanului si sa spuna ba, ba tu esti... Frumos a articulat SM - pe subiect - ajutoararea R. Moldova si despre traseul Moldovei, daca sunt interesati, spre democratie, stat de drept si UE.

  Acum se vede ca fiecare face ceea ce doreste, dar pana la urma UE nu o sa tolereze mult itmp deviatiile unora si o sa vedem cat de curand cum se va scutura ba de unul, ba de altul...

  A publicat HN un banc frumos cu moldoveanu care se vaita de romanul care i-a batut tatal cu rigla peste mana la scoala si ce credeti ca s-a intamplat mai departe? Moldoveanu a fost impuscat de rusi dar tanarul, fiul celui impuscat tot pe roman era suparat - cred ca bancul prinde esenta luptei moldoveanului...

  Ca fratii sa ne scoatem ochii ca asta bucura imens pe dusmani.
 • +6 (8 voturi)    
  Romanii din Basarabia (Sâmbătă, 23 mai 2020, 21:41)

  Rici [utilizator]

  Daca vrei sa stii ce este in Basarabia trebuie sa o vizitezi, sa vorbesti cu romanii de acolo, sa stai la masa cu ei, sa bei un pahar cu ei, sa interactionezi un pic mai profund si apoi poti sa-ti dai cu parerea. Din carti afli o realitate periata pentru a fi publicate. Cand la al doilea pod de flori am vazut cu ochii mei cum un roman basarabean care a strigat "Triasca Romania" fluturand drapelul Romanesc, a fost bagat cu forta in pichetul de grainiceri si izbit cu capul de pereti pana i-a ramas sangele pe perete, curgandu-i din nas si din gura, am vazut o realitate mult mai dura decat regimul comunist din Romania anilor 1950. Asta-i situatia in Basarabia. Daca vrei sa nu ai necazuri trebuie sa taci si sa inghiti politica de denigrare a Romaniei, numindu-ne imperialisti. De parca in 1812 ei nu au fost prin anexarea Basarabiei, de care nu stiau in 1649 cand a fost trimis un reprezentant al tarului de a inspecta tinutul dintre Nistru si Prut. Cine nu cunoaste realitatea din Republica Moldova e bine sa se abtina de la comentarii. Restul sunt unelte institutionalizate in slujba agenturilor straine. Romanii trebuie informati corect si educati in a vedea lucrurile asa cum sant, nu cum ni le prezinta o presa partizana, antiromaneasca.
  • -2 (2 voturi)    
   Rici... (Duminică, 24 mai 2020, 12:09)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Rici

   Dar asta nu ii opreste pe moldoveni sa incerce sa schimbe ceva in viata lor.

   Doar a obtine cetatenia romana ca sa poata mai lesne sa circule in UE este o cale, dar nu pot toti moldovenii sa o practice si de aceea mai este nevoie de ceva.

   Ceea ce spus SM si ceea ce a incercat RO sa faca este sa isi ajute fratii de peste Prut - daca si ei vor. Poate ca oamenii lor politici, unii dintre ei, vor sa aiba acest ajutor dar sa faca ceea ce stiu ei mai bine - uite ca nu se poate si cred ca asta este cauza reala a discutiei ascutite intre PM Moldovei si Europarlamentarul roman SM.

   UE, ROmania ajuta Moldova dar si Moldova trebuie sa isi schimbe comportamentul pentru ca altfel va ramane fara ajutor, fara sustinere si daca asa isi doreste sa isi iubeasca numai pe fratii lor rusii pana nu mai pot.

   Concluzia mea este ca moldoveanul a fost deranjat de criticile venite din UE, intamplator de la un roman, dar care critici erau corecte si necesare..


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by