În dosarul preoților Corneliu Onilă și Sebastian Jitaru, cercetați de procurorii de la Curtea de Apel Iași pentru agresiune sexuală, sunt trei victime minore, iar una dintre ele a fost abuzată de ambii preoți, potrivit referatului cu propunere de arestare, potrivit Mediafax.

Fostul episcop Corneliu BarladeanuFoto: EpiscopiaHusilor.ro

Avocata lui Sebastian Jitaru susține că clientul său a pledat nevinovat în fața instanței și că faptele ar fi avut loc cu multe luni înainte ca acesta să fie arestat sau condamnat în dosarul de șantaj.

În dosar este vorba despre trei victime, iar una dintre ele ar fi fost abuzată de ambii preoți.

„În referatul de arestare preventivă se face referire la o victimă, care ar fi o victimă comună”, a declarat presei Carmen Codreanu, avocata lui Sebastian Jitaru.

Și fostul episcop de Huși a pledat nevinovat. Potrivit avocatului său, acesta consideră că „probele administrate la dosarul cauzei nu sunt elocvente”.

„Și pentru mine este surprinzător, pentru că după trei ani de zile, pentru presupuse acte materiale constată (instanța - n.red.) că este un pericol pentru ordinea publică”, a explicat Liviu Bran, avocatul lui Corneliu Onilă.

Bran a declarat că până joi nici el, nici clientul său nu au știut nimic despre acest dosar.

„Este o singură parte vătămată în ceea ce îl privește pe clientul meu. (...) Există o singură victimă comună. Restul sunt ale celuilalt inculpat", a declarat Liviu Bran.

Cât despre filmulețele care au ajuns și în spațiul public, în care se presupune că fostul episcop de Huși întreține relații sexuale cu cineva, avocatul lui Onilă a declarat că „nu au fost de nimeni catalogate că ar fi autentice și atunci, în momentul ăsta, trebuie să pornim de la prezumția de nevinovăție".

Dosarul în care Jitaru și Onilă sunt cercetați pentru agresiune sexuală a fost redeschis în anul 2019, după ce, anterior, acuzațiile fuseseră clasate de anchetatori. De altfel, cei doi sunt protagoniștii unui alt dosar, deschis în urmă cu trei ani, atunci când Jitaru, alături de alți doi preoți, l-au șantajat pe fostul episcop de Huși. Ei au spus că vor face publice imagini în care Onilă apare întreținând relații sexuale cu un minor. Jitaru și cei doi complici ai săi au fost deja condamnați pentru faptele de șantaj.

Dosarul deschis de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iași vizează agresiuni sexuale pe care le-ar fi săvârșit Sebastian Jitaru și Corneliu Onilă, amândoi fiind arestați preventiv, începând de joi, în această cauză.

Scandalul a izbucnit în iunie 2017 la Episcopia Huşilor, când Corneliu Bârlădeanul, pe atunci episcop al Huşilor, a reclamat la DNA că este şantajat de trei preoţi care i-ar fi cerut bani sau funcţii pentru a nu face publică o înregistrare în care prelatul ar apărea în timp ce întreţinea raporturi sexuale cu o persoană despre care se crede că era un elev de la Seminarul Teologic Huşi, actualmente preot într-o parohie din judeţul Vaslui.

Jitaru Sebastian Cristi, preot arhimandrit la Catedrala Episcopală Huşi, Damian Gheorghe, preot de caritate la Spitalul Judeţean Vaslui şi Bumbu Răzvan Mihail, preot paroh la Parohia Văleni, au fost reţinuţi pe data de 15 iunie, fiind acuzaţi de şantaj. Ulterior, aceştia au fost plasaţi în arest la domiciliu şi eliberaţi sub control judiciar.

Episcopia Huşilor a decis ca cei trei preoţi acuzaţi de şantaj să nu mai aibă dreptul de a sluji, până la finalizarea în instanţă a cazului, iar la scurt timp, Mitropolia Moldovei i-a solicitat şi episcopului acuzat că ar fi întreţinut relaţii homosexuale să nu mai slujească Sfânta Liturghie şi celelalte slujbe bisericeşti.

Fostul episcop al Huşilor, pe numele de mirean Corneliu Onilă, s-a retras din funcţie în luna august a anului 2017 şi se află la Mănăstirea Văratec.

Trei preoţi, acuzaţi în cursul anului 2017 că l-au şantajat pe fostul episcop Corneliu Bârlădeanu, au fost condamnaţi miercuri, de magistraţii de la Tribunalul Vaslui, la câte doi ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere. De asemenea, instanţa le-a interzis celor trei dreptul de a fi aleşi în funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a fi preoţi.

Celor trei le-a fost fixat un termen de supraveghere de trei ani începând cu data rămânerii definitive a hotărârii, inculpaţii fiind totodată obligaţi la plata unor amenzi penale şi la efectuarea de muncă neremunerată, în folosul comunităţii, pe o perioadă de 60 zile.