Sfântul Sinod ar putea lua decizia irevocabilă a caterisirii fostului episcop de Huși, Corneliu Onilă, reținut joi, de procurorii de la Curtea de Apel Iași, pentru act sexual cu un minor, a precizat, pentru Mediafax, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu.

Fostul episcop Corneliu BarladeanuFoto: EpiscopiaHusilor.ro

„Biserica, prin Sfântul Sinod, a tranșat cazul fostului episcop de Huși în iulie 2017, conform datelor existente atunci, retrăgându-i toate atribuțiile și funcția de episcop. Cazul său a fost preluat de autoritățile judiciare care au continuat o lungă și complexă anchetă. În noul context al reținerii la care s-a procedat astăzi, așteptăm derularea finală a procesului. La sfârșitul acestuia, după epuizarea tuturor acțiunilor judecătorești și pronunțarea finală a instanței, în cazul în care aceasta va hotărî condamnarea penală definitivă, Sfântul Sinod va putea lua la rândul său decizia irevocabilă a caterisirii”, a explicat Bănărescu.

Fostul episcop de Huşi, Corneliu Onilă, nu recunoaşte acuzaţiile de act sexual cu un minor în baza cărora a fost reţinut joi.

Decizia a fost contestată deja de avocatul acestuia. Procurorii vor solicita şi arest preventiv pentru 30 de zile.

„Să sperăm că nu o să fie emis acest mandat de arestare, nu prezintă niciun pericol public. Prea sfintitul Corneliu neagă acuzațiile vehement, este vorba doar de declaraţia părţii vătămate şi a fratelui acestuia”, a spus avocatul lui Corneliu Onilă, Liviu Bran.

Faptele ar fi fost săvârşite în 2016.

Corneliu Onilă, fostul episcop de Huşi, a fost reţinut joi pentru 24 de ore de către procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi.