Imigrația netă în Regatul Unit din afara țărilor membre ale Uniunii Europene a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 45 de ani potrivit Biroului pentru Statistică Națională (ONS), relatează BBC.

HotNews.roFoto: Hotnews

Datele arată că numărul cetățenilor din afara UE care au imigrat în Regatul Unit a crescut cu aproximativ 282.000 comparativ cu 2019.

ONS susține că această creștere este determinată de studenții veniți din China și India în timp ce numărul imigranților din țările UE a „scăzut constant”.

În 2019 numărul cetățenilor Uniunii Europene care au imigrat în Regatul Unit a fost mai mare decât al celor care au părăsit țara cu aproximativ 49.000, potrivit aceleiași surse.

În total imigrația netă a fost în 2019 de 270.000 de persoane cu intenția de a rămâne pentru 12 luni sau mai mult.

„În general, nivelul de imigrație a rămas constant în ultimii ani dar din 2016 s-a schimbat tiparul imigranților din Uniunea Europeană și afara ei”, a declarat Jay Lindop, directorul Centrului pentru Imigrație Internațională din cadrul ONS.

„Pentru anul care s-a încheiat cu decembrie 2019, imigrația din afara UE a ajuns la cel mai ridicat nivel pe care l-am văzut vreodată, determinată de creșterea numărului studenților veniți din China și India, în timp ce numărul persoanelor sosite pentru a munci din țările membre UE a scăzut constant”, a adăugat acesta.

ONS precizează că nivelul global al imigrației „a rămas în general stabil” de la sfârșitul lui 2016 dar că tiparul pentru cetățenii UE și din afara Uniunii „au urmat tendințe diferite”.

„Acest lucru reflectă parțial tendințele diferite în ceea ce privește imigrația pentru muncă și studii, imigranții din UE venind predominant pentru motive legate de găsirea unui loc de muncă, cei din afara Uniunii sosind pentru studii”, potrivit instituției.

Impactul pandemiei

Rob McNeil, director adjunct al Observatorului migrației de la Universitatea Oxford afirmă că „este prea devreme pentru a cuantifica modul în care pandemia va afecta imigrația în Regatul Unit.

Însă potrivit acestuia consecințele pandemiei cauzate de noul coronavirus „și-au făcut efectele simțite în întreg sistemul de imigrație - de la incapacitatea de a călători pentru a găsi un loc de muncă la dificultățile angajatorilor în a aduce muncitori sezonieri care să lucreze în agricultură, la o reducere drastică a numărului celor reținuți la graniță și deportați”.

McNeil susține că criza ridică semne de întrebare cu privire la disponibilitatea angajatorilor din Regatul Unit să recruteze din afara granițelor sau la dorința studenților internaționali să aplice la universitățile britanice.

Matthew Fell, director în cadrul Confederaţiei Industriei Britanice a declarat că afacerile „momentan acordă prioritate siguranței și protejării locurilor de muncă în această perioadă de presiune fără precedent”.

Acesta a precizat că „pentru moment, unele afaceri sunt mai puțin probabil să angajeze din afara granițelor decât înaintea crizei”, adăugând însă că „multe altele vor avea nevoie să acceseze noul sistem de imigrație pentru a ajuta economia Regatului Unit”.

Citește și: