Peste o sută de membri ai Ndrangheta, temutul clan mafiot din Calabria, au cerut și au obținut ajutoare financiare sociale destinate celor mai săraci italieni și pe care în cele din urmă vor trebui să le ramburseze, a anunțat miercuri Poliția italiană, potrivit AFP.

Raiduri anti-mafia in ItaliaFoto: Agerpres

Printre acești 101 mafioți apar și personaje foarte bogate, apropiate de „șeful” Ndrangheta sau care joacă un „rol ierarhic” în cadrul acestei organizații, potrivit unui comunicat de presă al poliției din Calabria.

Alessandro Pannunzi, fiul lui Roberto Pannunzi, supranumt ”Pablo Escobar al Italiei”, este unul dintre beneficiarii acestui ajutor. Roberto Pannunzi "este considerat în unanimitate de anchetatorii italieni și americani drept unul dintre cei mai importanți jucători din lumea cocainei și care s-a lăudat că nu mai numără banii, ci îi cântărește", potrivit aceleiași surse.

În plus, același Alessandro Pannunzi este soțul „fiicei unuia dintre principalii producători columbieni de cocaină”, precizează poliția.

Ancheta a vizat peste 500 de suspecți, dar în cele din urmă au fost identificate o sută de persoane care vor trebui să ramburseze sumele încasate în mod necuvenit, în valoare totală de aproximativ 516.000 de euro.

Suma oferită de statul italian ca ajutor social este de 780 de euro pe lună pentru o singură persoană.