De la nord la sud, în timp ce întreaga țară a fost pusă "în genunchi" de criza sanitară națională cauzată de răspândirea infecțiilor cu coronavirus și de măsurile guvernamentale și regionale aferente, care limitează deplasările cetățenilor în teritoriu și au închis temporar mii de activități comerciale și industrii, criminalitatea organizată studiază și se pregătește de consolidarea puterii sale asupra teritoriului, cu ajutorul politicienilor corupți care se află în posturile de conducere ale instituțiilor la diferite niveluri, potrivit Anteprima24, citează Rador.

Raiduri anti-mafia in ItaliaFoto: Agerpres

Un sistem de corupție și afaceri necurate, care a devenit cangrenos de-a lungul anilor și care și-a prelungit tentaculele peste tot pe teritoriul național, dar care acum are ca obiectiv să gestioneze întreaga etapă de "reconstrucție" post-criză de COVID-19, prin intermediul cămătăriei, spălării banilor proveniți din activități ilegale și gestionarea contractelor și licitațiilor publice. Coronavirusul, care pentru mafie reprezintă o adevărată "oportunitate de aur de a face afaceri", după cum explică fostul procuror anti-mafie și avocat, Antonio Ingroia, care, în acest interviu în exclusivitate acordat publicației "Anteprima24", povestește și cum s-a schimbat viața sa după masacrele din '92, în care și-au pierdut viața judecătorii Giovanni Falcone și Paolo Borsellino, împreună cu care Ingroia a lucrat în războiul declarat de stat împotriva organizației mafiote "Cosa Nostra".

Reporter: Domnule procuror Ingroia, ce beneficii credeți că ar putea obține crima organizată din această criză sanitară națională, în care sunt implicați nu doar medicii, ci și oamenii de stat în lupta împotriva răspândirii infecției cu coronavirus? Și până în ce punct măsurile economice adoptate de guvern în cadrul alocaţiei unice pentru companiile aflate în dificultate în acest moment de stare de urgență, pot evita riscul infiltrărilor mafiei în țesătura lumii de afaceri?

Antonio Ingroia: Criminalitatea organizată încearcă întotdeauna să profite de momentele de criză ale instituțiilor statului și să intervină în aparenta ajutorare a comunităților aflate în dificultate, și pentru că, în acest fel, are dublul avantaj al unei mari disponibilități de lichidități, rezultat din traficurile ilegale, și al unei mari "mobilități" datorate faptului că nu trebuie să respecte legile și regulile. O astfel de situație este o oportunitate de aur pentru mafii. Oportunitate, deoarece, pe de o parte, întreprinderile și familiile au nevoie de lichidități pe care mafia le are și pe care le împrumută, prin spălarea de bani și punând stăpânire pe companii mari, în timp ce, pe de altă parte, creșterea șomajului legată de criza economică provocată de COVID-19 va facilita oferta de muncă din partea mafiilor care vor recruta forță de muncă ieftină. Recurgerea la credit pentru întreprinderile care erau deja în dificultate înainte va fi din ce în ce mai necesară în vremuri de recesiune economică, iar măsurile puse în aplicare de guvern nu sunt suficient de paliative dacă nu va exista un sprijin adecvat din partea Europei, care în acest moment nu se întrevede. Prin urmare, mafiile și cămătarii pot deveni ultima soluție pentru antreprenori în pragul falimentului și, după cum știm, împrumuturile prin cămătărie sunt primul pas prin care mafiile încearcă să controleze și, apoi, să pună stăpânire pe întregi realități economice aflate în dificultate. La aceasta, adăugați faptul că forțele de ordine sunt ocupate astăzi și pe frontul sănătății și, în consecință, pericolul mafiei tinde să fie inevitabil neglijat. În sfârșit, luați în considerare și tulburarea socială care va spori lipsa de loialitate a cetățenilor față de stat și va fi în favoarea crimei organizate.

Reporter: În această situație de urgență sanitară, în care se observă lipsa de echipamente medicale și dispozitive individuale de protecție în spitale și pentru protecția personalului medical, sosesc mii de donații, atât în numerar, cât și prin transfer bancar, către spitale și municipalități, de la cetățeni, asociații și antreprenori. Ar putea exista un risc de infiltrare infracțională în acest mecanism de donații?

Antonio Ingroia: Desigur, da. Riscul infiltrării infracționale este foarte mare în fiecare zonă "descoperită" în care nu există supraveghere maximă din partea statului. Însă, există și un risc mare ca mafia să intervină imediat după criza sanitară, adică în faza de "reconstrucție". În fiecare reconstrucție post-criză, din păcate, mafiile au fost întotdeauna pregătite și statul, în schimb, destul de nepregătit.

Reporter: Cât de repede reciclează mafia veniturile din activități ilegale în acest moment istoric?

Antonio Ingroia: Având resurse financiare uriașe de origine ilicită, compania mafiotă este în măsură, mai rapid decât orice alt operator, să deblocheze bogăția investită într-un sector pentru a o reinvesti imediat într-un alt sector și a satisface imediat cererea mai mare a unui anumit produs sau serviciu într-o situație de urgență dată, atunci când factorul de timp este decisiv. Rezultatul este ocuparea de noi sectoare economice în care să spele cantități mari de bani ilegali, fără să stârnească suspiciuni.

Reporter: În opinia dumneavoastră, Camorra își poate consolida, în acest moment istoric, puterea în politică și instituții, și în ce mod?

Antonio Ingroia: Nu există Camorra sau mafie fără politică. Camorra SPA este una dintre cel mai bine organizate companii, care se folosesc de tulburările sociale din comunitățile din teritoriu pentru a crește puterea și bogăția, își consolidează puterea nu doar pentru organizație sau pentru îmbogățirea personală a liderului mafiot, ci pentru a condiționa mai bine politica. Camorra își va folosi deci puterea, care a crescut de-a lungul timpului, pentru a corupe politica și a o folosi pentru propriile scopuri criminale.

Reporter: Ați lucrat alături de judecătorii anti-mafie, Paolo Borsellino și Giovanni Falcone, cu care ați studiat, analizat și investigat acțiunea mafiilor și puterea membrilor mafiei nu numai în Sicilia, ci și în toată Italia. Cum s-a schimbat chipul organizațiilor infracționale și uniunea dintre politică și mafie în ultimii ani?

Antonio Ingroia: Mafia s-a schimbat foarte mult de la cea care i-a înfruntat pe Falcone și Borsellino, dar și eu, mai întâi lângă ei și apoi, continuând munca lor după uciderea lor. Mafia din anii '80 și '90 a fost mafia cu chipul brutal și sângeros al liderilor mafioți din Corleone, Riina și Provenzano. Au urmat, apoi, anii armistițiului armat și pe care l-am descoperit mai târziu ca fiind rezultatul negocierii nelegiuite a statului cu mafia. Iar mafia a devenit, în special, mafia afacerilor care s-a camuflat în societate și a evoluat și în relațiile cu politica: înainte, în anii negocierii dintre stat și mafie, s-a stipulat un nou pact politico-mafiot stabil, care a fost semnat și garantat de un om precum Dell'Utri, care a fost condamnat definitiv pentru pactele sale cu Cosa Nostra. Aceste acorduri au durat câteva decenii, dar astăzi au expirat, iar mafiile se bazează în principal pe acordurile locale. Nu mai au încredere în acordurile globale, naționale, cu partidele individuale, ci se bazează într-un mod transversal pe politicienii din medii politice diferite și doar dacă sunt condiționate. Politicieni care provin din teritoriile controlate de mafiile care îi susțin, astfel încât acești politicieni să ducă mai departe interesele lor în politică și la toate nivelurile municipale, naționale și europene.

Reporter: Aveți o poveste personală și profesională importantă în calitate de fost procuror anti-mafie și astăzi ca avocat, în lupta împotriva mafiei și infiltrărilor criminale. Ce mesaj doriți să le transmiteți tinerilor și nu numai pentru ca, în fața fenomenelor infracționale și de corupție, să nu își plece capul?

Antonio Ingroia: Tinerii trebuie să știe că lupta împotriva mafiei are o istorie lungă plină de mari înfrângeri și mari sacrificii, dar și de mari victorii. Astăzi trăim într-o Italie mai puțin condiționată de mafiile sângeroase, dar într-o societate mai mafiotă, adică am redus în ansamblu importanța mafiilor în viața noastră de zi cu zi, dar societatea și economia națională sunt astăzi mai infiltrate de economia mafiotă și de corupție decât era înainte. Este în curs un proces continuu de osmoză, care otrăvește țara într-un mod mai tăcut și mai puțin senzațional, dar mai profund și mai structural. Prin urmare, acțiunea magistraturii nu mai este suficientă, este nevoie în special de angajamentul cotidian al tuturor pentru a ne stabili propriile vieți în conformitate cu reguli curate și corecte, respingând orice compromis cu sistemul furibund al ilegalității. Le spun tinerilor să nu renunțe niciodată la realizarea visurilor lor, dar fără să se adapteze unei Italii care nu funcționează și, prin urmare, trebuie schimbată, și o schimbare este posibilă dacă sunt mulți care își doresc acest lucru și fac ceea ce ţine de ei.

Reporter: Domnule procuror Ingroia, am ajuns la finalul acestui interviu și vreau să vă cer o apreciere cu privire la viitorul țării noastre la sfârșitul acestei perioade istorice. Cum se va schimba, în opinia dumneavoastră, chipul Italiei, din punctul de vedere al investigațiilor judiciare ale Procuraturilor privind infiltrațiile mafiei / Camorrei în managementul sistemului sanitar, în munca de voluntariat și a donațiilor pentru susținere economică și alimentară a familiilor sărace de către organele locale ale statului, după starea de urgență declanșată de coronavirus?

Antonio Ingroia: Este dificil să prevăd viitorul în această fază de tranziție. Cred, totuși, că nu trebuie ratată oportunitatea de a reîncepe în mod diferit de trecut. În semnul legalității și al schimbării, magistratura trebuie încurajată să își facă partea sa, fără conformism, lovind lumea interlopă sub orice formă, dar apărând și libertățile și dreptul tuturor cetățenilor de a avea un viitor mai bun, unde fiecare să se poată simți cetățean liber, activ, integrat și niciodată supus puterii, deseori în uneltire cu mafia și camora. (Anteprima24)