​Serviciul de afaceri externe al Uniunii Europene a răspuns, vineri, acuzațiilor legate de cenzurarea la cererea Beijingului a unei scrisori comune transmise de ambasadorii statelor membre cu ocazia aniversării a 45 de ani de relații UE-China.

Uniunea EuropeanaFoto: geograph.org.uk

Într-un comunicat postat pe website-ul Serviciului European de Acțiune Externă (EEAS), oficialii europeni și-au motivat decizia de a înlătura o referință cu privire la „izbucnirea coronavirusului în China”.

Hotărârea delegației UE în China a provocat consternare deopotrivă în rândul diplomaților de la Bruxelles cât și a politicienilor europeni, unii dintre ei criticând dur cedarea față de presiunile venite din partea Beijingului însă oficialii UE au insistat că scrisoarea nu ar fi fost publicată fără înlăturarea referinței respective.

„Cu ocazia aniversării a 45 de ani de relații UE-China, ambasadorul Uniunii Europene pentru China și ambasadorii celor 27 state membre UE au redactat o scrisoare pentru a fi publicată în China Daily și People's Daily.

Delegația UE a fost informată de ziarele respectivă că publicarea scrisorii va fi posibilă doar cu permisiunea Ministerului de externe, acesta condiționând ca o parte a propoziției referitoare la originea și răspândirea coronavirusului să fie înlăturată.

Delegația UE în China și-a făcut cunoscute obiecțiile Ministerului de externe chinez în termeni care nu lasă loc de echivoc. Decizia de a proceda cu publicarea a fost luată de către delegația UE datorită faptului că, și în absența acestei fraze, autorii au transmis mesaje cheie cu privire la un număr de domenii prioritare unei audiențe potențiale de un miliard de cititori”, notează site-ul EEAS.

Potrivit comunicatului, printre punctele importante din scrisoare se află mesaje cu privire la schimbările climatice și sustenabilitate, drepturile omului, importanța multilateralismului, Summitul Global pentru Combaterea Coronavirusului, asistență macroeconomică și asistență pentru țările cu datorii.

„Uniunea Europeană regretă profund că scrisoarea nu a fost publicată în forma originală, needitată de către China Daily. Regretăm de asemenea că aceasta nu a fost publicată de către People's Daily, contrar așteptărilor noastre”, continuă comunicatul.

Oficialii europeni au anunțat că varianta completă și needitată a scrisorii a fost publicată în paralel pe website-ul delegației UE și pe cele ale mai multor ambasade ale statelor membre ale Uniunii, dar și în alte surse media chineze cărora le-a fost distribuită.

Aceștia amintesc că Uniunea Europeană susține cu tărie în toate discuțiile cu interlocutorii chinezi nevoia unei prese libere și deschise, respectarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale.

„Delegația UE face tot ce îi stă în putință pentru a opera eficient și transmite mesajul Uniunii publicului chinez. La fel ca în cazul unora dintre statele care au contribuit la scrisoare, și între UE și China există diferențe, cele mai notabile fiind în domeniul drepturilor omului, însă parteneriatul nostru a devenit suficient de matur pentru a permite discuții oneste despre aceste probleme. Din acest motiv incidentul este cu atât mai regretabil”.

REFERINȚĂ: