Uniunea Europeană a fost de acord să cenzureze o scrisoare adresată Beijingului de către ambasadorii statelor membre pentru a înlătura o referință la faptul că epidemia COVID-19 a izbucnit în China, relatează The Telegraph.

Uniunea EuropeanaFoto: geograph.org.uk

Serviciul de afaceri externe al Uniunii Europene a fost de acord să înlăture o referință cu privire la „izbucnirea coronavirusului în China”, drept motiv pentru anularea unui summit UE-China, scrisoarea ambasadorilor europeni fiind publicată în ziarul de stat China Daily.

Serviciul European de Acțiune Externă (EEAS) a cenzurat referința după presiuni venite din partea ministerului de externe chinez.

În urmă cu două săptămâni, EEAS a fost nevoit să nege că a cedat lobbying-ului venit din partea Beijingului de a schimba limbajul folosit într-un raport UE în care China este acuzată de o campanie de dezinformare privind noul coronavirus.

A fost dezvăluit că unii oficiali europeni au atenuat formulările care acuzau regimul de la Beijing după cereri repetate ale oficialilor chinezi.

„Este bineînțeles regretabil să vedem că propoziția despre răspândirea virusului a fost editată”, a afirmat Nicolas Chapuis, ambasadorul Uniunii Europene pentru China, unul dintre co-semnatarii scrisorii, alături de cei 27 de ambasadori ai statelor membre UE în China.

Diplomații au redactat scrisoarea pentru a celebra 45 de ani de relații diplomatice între Beijing și Uniune. Diplomați de la Bruxelles și politicieni europeni și-au exprimat consternarea cu privire la ultima decizie dar oficialii UE au insistat că scrisoarea nu ar fi fost publicată fără înlăturarea referinței respective.

Norbert Rottgen, președintele Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului german a declarat că a fost șocat „nu odată, ci de două ori”.

„Prima dată ambasadorii UE acceptă cu generozitate narativele chineze iar apoi reprezentanța UE acceptă cenzura Chinei a scrisorii. Să vorbim într-o singură voce este important dar ea trebuie să reflecte valorile și interesele noastre europene”, a declarat Rottgen.

Un purtător de cuvânt al EEAS a declarat că delegația UE a fost informată că publicarea [scrisorii] poate avea loc doar cu acordul ministerului de externe chinez.

„Delegația UE și-a făcut cunoscute îngrijorările. Uniunea Europeană continuă să susțină o presă liberă. În acest caz particular delegația UE a decis să continue cu publicarea în pofida unor reticențe considerabile, considerând că este important de comunicat mesajul cheie”.

Citește și: