În doar cinci săptămâni economia Statelor Unite a pierdut toate locurile de muncă create în ultimii 11 ani, firmele închise de pandemia COVID-19 și măsurile impuse de autorități ducând la o explozie a numărului americanilor care aplică pentru ajutor de șomaj, anunță AFP și CNBC.

Coronavirus SUAFoto: Brazil Photo Press / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Doar săptămâna trecută numărul celor rămași fără loc de muncă a fost de 4,427 milioane, potrivit unei raportări de joi a Departamentului Muncii al SUA.

Combinat cu cifrele ultimelor patru săptămâni, numărul americanilor care au aplicat pentru ajutor de șomaj a ajuns la 26,45 milioane, mai mare decât cele 22,442 milioane de locuri de muncă create din noiembrie 2009 când economia americană a început să își revină după criza financiară izbucnită în 2007.

Valul de pierderi ale locurilor de muncă este fără precedent, ștergând câștigurile din mai bine de o decadă în mai puțin de cinci săptămâni.

Însă investitorii nu vor putea vedea rata oficială a șomajului din Statele Unite pe luna aprilie până în 8 mai.

Datele publicate de Departamentul Muncii arată valuri de concedieri în restaurante și baruri, închise de măsurile de izolare și distanțare socială.

Raportul pe luna martie a indicat o scădere cu 701.000 a numărului locurilor de muncă, pentru prima oară în declin din 2010 și cea mai mare scădere din martie 2009, ducând la o creștere a ratei șomajului cu aproape un procent, de la 3,5% la 4,4%.

Aceste niveluri fără precedent sunt rezultatul unor măsuri masive de izolare în țară, în încercarea de a opri răspândirea Covid-19.

Președintele Statelor Unite Donald Trump a anunțat miercuri că a semnat decretul care suspendă temporar eliberarea de cărți verzi pentru imigranți, pentru a proteja muncitorii americani, în plină criză economică legată de coronavirus, scrie AFP.

„Am semnat un decret care suspendă temporar imigrația în Statele Unite”, a spus el, în fața presei. "Acest lucru ne va permite să ne asigurăm că americanii fără locuri de muncă, de toate originile, vor fi primii care vor putea beneficia de locuri de muncă pe măsură ce se redeschide economia", a adăugat el.

Suspendarea este prevăzută pentru o durată inițială de 60 de zile. Contrar a ceea ce a lăsat inițial să se înțeleagă liderul de la Casa Albă, măsura nu se va aplica vizelor temporare de muncă ci doar cărților verzi, care oferă statutul de rezident permanent.