Uniunea Europeană a îndemnat Statele Unite să relaxeze sancțiunile impuse Iranului și să aprobe ajutor economic pentru a ajuta regimul de la Teheran să combată epidemia coronavirus, dar cererile sale au fost respinse, a anunțat miercuri șeful diplomației UE, potrivit Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Josep Borrell, Înaltulul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate a declarat că Statele Unite împiedică Fondul Monetar Internațional să ajute Iranul, țara din Orientul Mijlociu cea mai afectată de pandemia COVID-19, adăugând că regretă poziția Washingtonului.

„Am susținut pentru început o relaxare a sancțiunilor iar apoi aprobarea cererii Iranului pentru ajutor financiar de la Fondul Monetar Internațional”, a afirmat șeful diplomației europene într-o conferință de presă virtuală ce a avut loc după o videoconferință cu miniștrii de externe ai țărilor membre UE.

„Regret că americanii se opun, în acest stadiu, luării acestei decizii de către FMI. Dintr-un punct de vedere umanitar, această cerere ar fi trebuit acceptată”, a adăugat Josep Borrell.

Washingtonul a anunțat că nu va renunța la campania sa de a exercita „maximă presiune” asupra Iranului, în pofida pandemiei COVID-19, urmând să mențină sancțiunile menite să limiteze programul balistic iranian și influența exercitată de regimul de la Teheran în Orientul Mijlociu.

E puțin probabil ca Washingtonul să aibă în vedere o schimbare a politicii privind regimul de la Teheran după ce Garda Revoluționară iraniană a anunțat miercuri lansarea primului satelit militar în orbită, anunț care a atras rapid critici din partea Secretarului de Stat american, Mike Pompeo, care a cerut ca Iranul să „suporte consecințele”.

Mai devreme în cursul zilei, președintele american Donald Trump a anunțat că a dat ordine să fie distrusă orice ambarcațiune iraniană care se apropie periculos de navele americane din Golf, după ce în urmă cu o săptămână, Pentagonul a acuzat Teheranul de „manevre periculoase” pe mare.

Uniunea Europeană, care a oferit ajutor umanitar Iranului în pofida sancțiunilor SUA, a anunțat pe 23 martie că sprijină cererea iranienilor de a primi ajutor financiar din partea FMI.