Un total de nouă state americane de pe ambele coaste ale Statelor Unite au convenit luni să înceapă planificarea pentru repornirea graduală a economiilor lor și ridicarea ordinelor de izolare, printre semnele că partea cea mai grea a pandemiei COVID-19 în SUA ar fi trecut, relatează Reuters.

Coronavirus New YorkFoto: Braulio Jatar/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Statele din nord-estul Americii New York, New Jersey și Conneticut vor lucra împreună cu Delaware, Pennsylvania și Rhode Island pentru a coordona repornirea graduală a economiilor lor, a declarat guvernatorul statului New York, Andrew Cuomo.

„Nimeni nu a mai fost în această situația înainte, nimeni nu are toate răspunsurile”, a declarat Cuomo în timpul unui apel video cu ceilalți cinci guvernatori care s-au alăturat înțelegerii.

Guvernatorii din California, Oregon și statul Washington au anunțat la rândul lor că au ajuns la o înțelegere asupra unei abordări comune pentru repornirea afacerilor locale, fără a acorda însă un interval de timp în care acest lucru se va întâmpla, afirmând că sănătatea cetățenilor va fi prioritară în luarea deciziei.

Anunțul vine după ce în cursul zilei de luni președintele american, Donald Trump a afirmat că orice decizie de repornire a economiei e a sa de luat, și nu a guvernatorilor. Tensiunile între Trump și o parte a guvernatorilor statelor federale au început să iasă la suprafață după înrăutățirea pandemiei COVID-19 în SUA.

Unul din motivele de divergență dintre președintele american și guvernatori vizează maniera și momentul în care ar urma să fie repornită activitatea economică în sectoarele afectate de măsurile menite de a preveni răspândirea pandemiei.

Potrivit cifrelor publicate de Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din Statele Unite, luni, numărul de cazuri de infecție COVID-19 a ajuns în SUA la 554.849, în timp ce numărul de decese a crescut la 21.942.