China a raportat miercuri cel mai redus bilanț zilnic de noi cazuri de coronavirus de după sfârșitul lunii ianuarie, dând greutate predicțiilor făcute de unii specialiști chinezi, că epidemia ar putea fi încheiată până în luna aprilie, transmite Reuters. Piețele financiare au fost influențate pozitiv de aceste aprecieri, dar alți experți internaționali rămân îngrijorați de răspândirea virusului care a ucis peste 1.100 de oameni, spunând că optimismul ar putea fi prematur.

Medici chineziFoto: Twitter

Cele mai importante informații de miercuri, LIVETEXT pe HotNews.ro:

7.02 Autoritățile din Hong Kong au anunțat că școlile din acest teritoriu vor rămâne închise până pe 16 martie din cauza epidemiei, iar funcționarii publici vor putea lucra de acasă până la finalul acestei luni

05.23Autoritatea pentru Sănătate Publică din provincia chineză Hubei a anunțat că 242 de persoane au murit miercuri din cauza epidemiei, ceea ce înseamnă că numărul total de decese la nivel mondial se ridică acum la 1.357

5.06 Japonia a anunțat că va permite vineri vârstnicilor trecuți de 80 de ani să părăsească nava de croazieră Diamond Princess, aflată în carantină, după ce 44 de noi cazuri au fost confirmate la bordul acesteia.

04.47CDC a distribuit în SUA teste destinate depistării coronavirusului ineficiente

21.53 Șeful OMS: Numărul cazurilor de infectare cu noul coronavirus s-a stabilizat, dar este necesară „precauţie”

16.41 O femeie din Rusia a sărit de la geamul unui spital pentru a scăpa de carantină, iar alta a evadat dezafectând o încuietoare electronică. Cele două femei ținute în carantină de teamă că ar avea coronavirus, spun că au fugit pentru că doctorii erau necooperanți, iar ele erau ținute în condiții grele. Rusia, unde au fost confirmate doar două cazuri de coronavirus până acum, a spitalizat sute de persoane întoarse din China ca măsură de precauție.

15.28 Cambodgia a acceptat să primească nava de croazieră cu peste 2.200 de oameni la bord ce a fost refuzată în ultimele două săptămâni de cinci țări ce se temeau că ar putea exista cazuri de coronavirus la bord. Nava va ajunge în Cambodgia joi, unde pasagerii vor debarca.

15.17 Deși epidemia s-ar putea să-și fi atins apogeul în China, este doar la început în restul lumii și probabil se va extinde, a declarat un înalt expert la nivel mondial. Dan Fisher, președintele Rețelei de Alertă și Răspuns la Epidemii Globale, parte a Organizației Mondiale a Sănătății, spune că virusul se ”răspândește în locuri unde este început de epidemie”. În Singapore, a exemplificat el, este doar începutul epidemiei.

14.18 Formula 1: MP al Chinei, amânat din cauza coronavirusului

13.48 Un angajat de la secția de urgență a unui spital britanic a tratat pacienți timp de două înainte să fie diagnosticat cu coronavirus. Angajatul spitalului din Worthing, unul dintre cei 8 britanici testați pozitiv cu coronavirus, a lucrat cu ”un număr mic de pacienți” pe 4 și 5 februarie.

13:17China: Un maratonist blocat în casă a alergat 50 de kilometri în jurul mesei din sufragerie. Cât a durat ”cursa”

11.55 Un deținut de 31 de ani din Marea Britanie, extrădat din Thailanda în ianuarie, ar fi infectat cu coronavirus. Deținutul a leșinat în celula sa din închisoarea Bullingdon și a fost dus la spital. Alți doi deținuți sunt testați de medici, iar închisoarea este în stare de izolare.

11.09 Peste 2.000 de pasageri și membri ai echipajului sunt blocați pe o navă de croazieră ce rămâne fără provizii după ce Thailanda a devenit a cincea țară ce refuză să-i permită intrarea în porturi. MS Westerdam stă la ancoră în Golful Thailandei și nu are unde să tragă la mal după ce a fost refuzată de Japonia, Taiwan, FIlipine, Guam (teritoriu SUA din Pacific) și, acum, Thailanda, deși niciun caz de virus nu a fost consemnat la bord. Există temeri că nava începe să rămână fără provizii în timp ce caută un port care să o primească.

09.41 Indonezia respinge speculațiile că ar permite coronavirusului să existe în țară fără a fi raportat. Ministrul sănătății, Terawan Agus Putranto, spune că informațiile sunt ”insultătoare”. ”Sperăm că nu va exista niciun caz și vom continua să ne rugăm, dar vom rămâne vigilenți la cel mai înalt nivel”.

09.19Un tânăr din Reșița, suspect de coronavirus. El este asistent medical în Germania și ar fi îngrijit o familie infectată

08.47Iran: Un ziar de stat scrie că o femeie a murit din cauza coronavirusului, dar ministerul sănătății susține că nu există cazuri în țară

08.21Numărul de infecții de pe vasul japonez pe care sunt și români la bord a ajuns la 175 și va continua să crească. Grav este că a fost testat pozitiv și un ofițer de carantină, aflat în contact cu cei de la bord

HARTA INTERACTIVĂ a cazurilor de pe glob:

------

Cel mai important consilier medical privind epidemia din China, Zhong Nanshan, a declarat că numărul de cazuri noi scade în unele provincii, el prognozând că epidemia își va atinge punctul maxim luna aceasta: ”Sper ca epidemia să se termine cândva în luna aprilie”.

Trebuie menționat, însă, că o prognoză anterioară a acestuia privind punctul de maxim al epidemiei s-a dovedit prematură.

Potrivit cifrelor oficiale, numărul total de infecții din China a ajuns la 44.653, marți fiind consemnate 2.015 cazuri noi. Acesta este cel mai mic bilanț zilnic de după 30 ianuarie. Numărul deceselor din China continentală a urcat marți cu 97, până la 1.113.

Deși unii oficiali chinezi spun că situația este sub control, Organizația Mondială a Sănătății a avertizat că epidemia ar putea fi o amenințare mai mare decât terorismul. Lumea trebuie ”să se trezească și să considere acest virus drept inamicul public numărul unu”, a declarat marți șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, adăugând că primul vaccin va apărea abia peste 18 luni.

Întrebat despre prognoza lui Zhong, cel mai înalt funcționar medical din Australia, Brendan Murphy, a declarat: ”Cred că e mult prea devreme pentru a spune așa ceva”.

”Trebuie să urmărim statisticile cu multă atenție în următoarele săptămâni înainte să facem previziuni”, a spus acesta, lăudând ”eforturile herculeene” ale Chinei pentru limitarea extinderii epidemiei.