Un asistent medical din Reșița care a lucrat în Germania și a intrat în contact cu 4 bolnavi de coronavirus a mers la spital, cu simptome specifice. A fost trimis de la Reșița la Timișoara și se așteaptă rezultatele analizelor.

Foto:

UPDATE 16:13 Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, a declarat că va exista un rezultat de la Institutul Matei Balş în jurul orei 21.00.

"Vom avea un rezultat de la Matei Balş, în jurul orei 9,00 (21,00 - n.r.). (...) Am avut mai mulţi suspecţi de coronavirus, niciunul nu a fost confirmat. Avem un mecanism care funcţionează foarte bine. (...) La nivel naţional avem o capacitate foarte bună de diagnostic şi nu numai în Bucureşti. Până la sfârşitul săptămânii vor fi două-trei centre care vor avea capacitate de diagnostic. Inclusiv Timişoara va avea capacitate de diagnostic. Totul este de a scurta aceşti timpi de aşteptare", a declarat ministrul, într-o conferinţă de presă.

UPDATE 15:20 Probele recoltate de la tânărul de 25 de ani sunt pe drum de la Timișoara spre Institutul Matei Balș din București. Analizele efective vor dura câteva ore și am putea avea un rezultat cel mai devreme miercuri seara, dupa ora 22,00 - 23,00, a declarat pentru HotNews.ro medicul Cătălin Apostolescu, purtătorul de cuvânt al Institutului Matei Balș.

UPDATE 12.54 DSP Timiș spune că analizele tânărului au ieșit negative pentru gripă. Rezultatele testelor pentru coronavirus sunt așteptate din București.

Dr. Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” Timișoara a declarat, pentru Mediafax, că este vorba despre un tânăr de 25 de ani care în ultima perioadă a lucrat ca asistent medical în Germania.

Primele informații, citate de Digi 24, arată că tânărul de 25 de ani a îngrijit o familie de patru persoane confirmate cu coronavirus, după care a revenit acasă, la părinți.

Ultima dată asistentul medical a intrat în contact cu persoanele bolnave pe 5 februarie, iar în 7 februarie a revenit în țară, la părinți. Aflat la Reșița, tânărul a avut marți febră și tuse, motiv pentru care a mers la spitalul din oraș. De aici a fost trimis la boli infecțioase în Timișoara. Este izolat, iar analizele recoltate au fost trimise la București.

Informațiile primite de autoritățile din Timiș, de la medicul de gardă, au fost că:

- pacientul de 25 de ani, asistent medical la spitalul Trostberg- Germania, având contact cu 4 persoane confirmate cu coronavirus, pe care le-a îngrijit până în data de 05.02.2020. La locul de muncă din Germania au fost folosite toate măsurile de siguranță și protecție.

În data de 07.02.2020 ajunge la Reșița, cu mașina personală, la locuința părinților. Simptomatologia debutează în 10 februarie cu febră 39.5 disfagie, tuse iritativă, își administrează Nurofen.

În data de 11.02.2020 se prezintă în UPU de la Spitalul Județean Reșița, de unde este transportat la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr Victor Babeș” Timișoara - ora sosirii 01.50, în 12.02.2020, unde este izolat conform metodologiei și protocolului.

Test de gripă negativ. Se recoltează exudate feringiene și nazale, sânge integral pentru coronavirus.

Probele ajung la ora 09.15 la DSPJ Timiș și sunt trimise la Institutul Național de Boli Infecțioase Prof. „Matei Balș” Bucuresti, pentru confirmare.