Noua epidemie de coronavirus din China este pe cale să ajungă la un bilanț al morților mai mare decât SARS, numărul deceselor crescând sâmbătă cu 86, până la 722, transmite Reuters. Pandemia SARS, provocată tot de un coronavirus care a sărit de la animale la oameni, a ucis, în 2002-2003, la nivel global, 774 de persoane.

HotNews.roFoto: Hotnews

Cele mai importante informații de sâmbătă, LiveText pe HotNews.ro:

18.00 Franţa le recomandă cetăţenilor săi să evite călătoriile în China (AFP)

„Având în vedere contextul evolutiv al epidemiei (...), s-a decis modificarea sfaturilor de călătorie și schimbarea codului pe harta Chinei în portocaliu - nu este recomandată călătoria, cu excepția unui motiv imperativ”, se arată într-un comunicat difuzat de Ministerul de Externe din Franța.

16.05 Autoritățile din Franța anunță închiderea a două școli din apropierea unei stațiuni de schi, unde cinci cetățeni britanici au fost diagnosticați cu noul coronavirus (Reuters)

15.31 Mai mulți experți americani în boli infecțioase așteaptă încă aprobarea de a intra în China pentru a ajuta la lupta contra epidemiei, ei fiind incluși pe o listă propusă de Organizația Mondială a Sănătății.

13.26Vela: Sper ca luni să fie deblocată OUG privind termoscanerele și carantina, altfel avem o problemă gravă

13.04Profesoara din Suceava care s-a întors din China nu este infectată cu coronavirus

12.57 Cinci cetățeni britanici au fost diagnosticați cu coronavirus în Franța, după ce au stat în aceeași cabană de schi cu o persoană care fusese în Singapore. Printre aceștia se află și un copil, dar niciunul nu este în stare gravă.

11.19 Autoritățile chineze au interzis Foxconn, furnizor Apple, să reînceapă producția pe 10 februarie din cauză că fabricile companiei au ”un risc mare de infectare cu coronavirus”, potrivit publicației Nikkei.

10.52 Medicii au început să vină la al doilea spital construit în regimă de urgență în Wuhan, primii pacienți urmând să fie internați tot sâmbătă.Unitatea are 1.500 de paturi.

10.04China, ”fabrica lumii”, presată de marile companii să reînceapă producția

09.52 Imaginile postate pe rețelele de socializare arată enormele eforturi de dezinfecție din orașul Wuhan:

09.41Pangolinul, veriga lipsă din lanțul de transmitere a coronavirusului de la lilieci la oameni

09.05 Un american a devenit prima victimă fără cetățenie chineză care moare din cauza coronavirusului, iar un japonez a murit după ce a avut simptome similare bolii. Americanul în vârstă de 60 de ani diagnosticat cu coronavirus a decedat la un spital din Wuhan.

----------------------

Noul coronavirus a provocat, până acum, doar două decese în afara Chinei continentale, în Hong Kong și în Filipine, fiind consemnate 332 de cazuri în 27 de țări și regiuni.

Între noiembrie 2002 și iulie 2003, SARS a ucis 774 de oameni la nivel global, fiind raportate 8.098 de cazuri, ceea ce indică o mult mai mică rată de transmitere față de ultimul coronavirus, dar o rată de mortalitate mai mare.

Joi, după ce China a raportat prima scădere a numărului de infecții, Organizația Mondială a Sănătății a spus că e prea devreme pentru a putea spune că epidemia și-a atins deja apogeul.

”Este greu de spus cât de letală este infecția cu noul coronavirus, ce proporție dintre oamenii infectați va muri din cauza acesteia”, a spune profesorul Allen Chang, expert în boli infecțioase la Universitatea Monash din Melbourne.

”Deși mortalitatea pare să fie de aproximativ 2%, probabil că sunt mulți oameni infectați care nu au fost testați. Probabil că nu vom ști adevărata mortalitate pentru ceva vreme”.