Ministerul rus al apărării a spus vineri că un Airbus 320 cu 172 de persoane la bord a făcut o aterizare de urgență în baza aeriană Khmeimim după ce apărarea aeriană siriană aproape că l-a lovit.

HotNews.roFoto: Hotnews

Rușii acuză Israelul că a folosit avionul Airbus-320 drept scut pentru a scăpa de o ripostă siriană la bombardamentele din apropierea aeroportului din Damasc.

Nici rușii, nici sirienii nu au spus însă cui aparținea aeronava.

Datele Flight Radar arată, însă, că un zbor din orașul irakian Najaf a fost deviat dinspre Damasc spre Hmeimim, avionul aparținând companiei siriene Cham Wings, notează Reuters.

Statele Unite au impus sancțiuni contra Cham Wings încă din 2016, pentru că aducea în Siria luptători care să-l sprijine pe președintele Bashar al-Assad și pentru a ajuta serviciile secrete siriene să transporte armament și echipamente.

Cursele companiei, care aterizează aproape întotdeauna noaptea, nu apar pe tabelele niciunui aeroport, și zboară de pe aeroporturile din Damasc sau Latakia, unde Rusia are o bază militară.

Un avion al Cham Wings l-a dus pe generalul iranian Quassem Soleimani de la Damasc al Bagdad chiar înainte ca acesta să fie ucis de o lovitură aeriană a SUA, în ianuarie.

Potrivit Wikipedia, compania deține doar patru aeronave, toate fiind Airbus A320-200, și zboară către 12 destinații.