Armata rusă a acuzat vineri Israelul că a folosit avionul Airbus-320 cu 172 de pasageri la bord drept scut pentru a scăpa de o ripostă siriană la bombardamentele din apropierea aeroportului din Damasc, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Aviația israeliană bombardase o suburbie a capitalei siriene, provocând o ripostă anti-aeriană, afirmă un comunicat al ministerului rus al Apărării.

Inițial, ministerul rus al Apărării a anunțat că un Airbus 320 cu 172 de persoane la bord a efectuat o aterizare de urgență în baza aeriană Khmeimim după ce apărarea aeriană siriană aproape că l-a lovit, după cum scria agenția rusă Ria.

"În momentul atacului avioanelor israeliene (...) un avion de linie Airbus-320 se afla în apropiere, în vederea aterizării" și s-a trezit în "zona mortală a tirurilor aeriene și de artilerie", potrivit sursei citate.

Grație "acțiunii rapide a controlorilor de trafic ai aeroportului din Damasc" avionul A320 a reușit "să iasă din această zonă care se afla în vizorul sistemelor siriene de apărare antiaeriană".

Avionul, care efectua o cursă Teheran - Damasc, cu 172 de civili la bord, a reușit să aterizeze în siguranță pe baza rusească din Khmeimim, afirmă comunicatul.

"Recursul la avioane civile în timpul operațiunilor militare aeriene pentru a se acoperi sau a bloca riposta forțelor armate siriene a devenit o caracteristică pentru armata israeliană a aerului", a acuzat ministerul rus.

Radarele israeliene au o "viziune clară a cerului din jurul aeroportului din Damasc", susține armata rusă, care acuză Israelul că "și-a bătut joc de viețile a sute de civili inocenți".

Această declarație vine la mai puțin de o lună după ce forțele armate iraniene au recunoscut că au doborât "din greșeală", la începutul lui ianuarie, un Boeing 737 al Ukraine International Airlines, la câteva minute după decolarea sa de la Teheran. Iranul a afirmat că se temea de o ripostă americană la raidurile iraniene din Irak. Toate cele 176 de persoane aflate la bord, în majoritate iranieni și canadieni, au murit.

De la începutul conflictului din Siria, Israelul a efectuat sute de lovituri aeriene împotriva pozițiilor armatei siriene, dar și aliaților săi, Iranul și Hezbollahul libanez, inamici declarați ai statului evreu.