Președintele palestinian Mahmoud Abbas a anunțat sâmbătă, în timpul unei întâlniri extraordinare a Ligii arabe pe subiectul proiectului american de pace, ruptura ”tuturor relațiilor”, inclusiv cea privind securitatea, dintre Autoritatea palestiniană și Israel și Statele Unite, relatează AFP.

Mahmoud AbbasFoto: Agerpres

”Vă informăm că nu va fi niciun fel de relație cu voi (israelienii, n.r.) și cu Statele Unite, inclusiv pe probleme de securitate, în lumina” planului american, care este o ”încălcare a acordurilor de la Oslo” semnate cu Israelul în 1993, a spus președintele Autorității palestiniene la Cairo.

Abbas, care a afirmat că a transmis mesajul premierului israelian Benjamin Netanyahu, a apelat la statul evreu să ”își asume responsabilitatea ca putere ocupantă” a Teritoriilor palestiniene.

Palestinienii ”au dreptul să continue lupta lor legitimă prin căi pacifiste pentru a pune capăt ocupației”, a adăugat el.

Planul american, dezvăluit marți de Trump și care prevede anexarea unor părți din Cisiordania ocupată de Israel, a generat aprobarea din partea multor israelieni, dar și furia palestinienilor.

Printre multele puncte sensibile ale proiectului figurează anexarea de către Israel a coloniilor stabilite în Cisiordania ocupată de către Israel după 1967.

Coloniile de pe teritoriile palestiniene ocupate de Israel din 1967 sunt considerate ilegale de către Națiunile Unite.