Se încheie o poveste de 47 de ani. Astăzi este ultima zi a Marii Britanii în Uniunea Europeană

de I.B.     HotNews.ro
Vineri, 31 ianuarie 2020, 6:07 Actualitate | Internaţional


Brexit
Foto: Parlamentul European
Vineri este ultima zi în care Marea Britanie are calitatea de membru al Uniunii Europene, la trei ani și jumătate de când cetățenii britanici au decis, prin referendum, ca țara lor să iasă din Blocul comunitar. Marea Britanie, membră a comunităţii europene din ianuarie 1973, se va retrage oficial din Uniunea Europeană pe 31 ianuarie 2020, la ora locală 23:00 (1 februarie, 01:00, ora României).

La 23.00 GMT, ora capitalei Belgiei, Brexitul devine efectiv, drapelul Regatului Unit va fi retras de la instituţiile comunitare. Marea Britanie este prima ţară care se retrage din blocul comunitar. Odată cu plecarea a 66 de milioane de locuitori, populaţia Uniunii Europene se va reduce până la 446 de milioane. Teritoriul Uniunii Europene va scădea cu 5,5%, scrie Reuters.

Odată cu acest pas începe o perioadă de tranziţie post-Brexit care se va încheia la 31 decembrie 2020. În acest interval, Regatul Unit va continua să aplice regulile blocului comunitar, fără să participe la procesul decizional al UE, iar executivul britanic şi Uniunea Europeană vor începe un proces de negociere dedicat relaţiei lor viitoare.

Irlanda de Nord va continua să aibă statut special şi după perioada de tranziţie, rămânând în uniunea vamală UE până când va fi stabilit un alt statut, prin negocierile referitoare la relaţiile post-Brexit.

Premierul britanic, Boris Johnson, speră să obţină până la sfârşitul acestui an un acord comercial care să reglementeze relaţiile Marii Britanii cu Uniunea Europeană după Brexit. Un reprezentant al Comisiei Europene a semnalat că Uniunea Europeană probabil nu va avea timp să finalizeze până la sfârşitul anului negocierile cu Marea Britanie privind relaţiile post-Brexit. Eric Mamer, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, a declarat că negocierile vor putea începe abia în martie, astfel că nu se pot finaliza până la expirarea perioadei de tranziţie post-Brexit, valabilă până pe 31 decembrie 2020.

Michel Barnier, negociatorul-şef european pe tema Brexit, a avertizat că există riscul unei întreruperi brutale a relaţiilor dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie. "Prima etapă este finalizată şi trebuie să reconstruim totul. La sfârşitul acestui an, dacă nu vom avea un nou acord, nu va mai fi o situaţie de rutină, nu vor mai fi reglementări. Trebuie să conştientizăm că există riscul de a ajunge la marginea prăpastiei, mai ales în privinţa relaţiilor comerciale”, a avertizat Michel Barnier, potrivit cotidianului Le Figaro.

Uniunea Europeană nu va permite Marii Britanii să beneficieze de avantajele pieţei unice europene după Brexit dacă Londra nu va respecta standardele comunitare, a avertizat recent David Sassoli, preşedintele Parlamentului European. Uniunea Europeană nu va semna niciun acord comercial post-Brexit "prin care Marea Britanie să aibă acces la piaţa unică europeană, dacă nu va respecta înaltele standarde sociale, ecologice şi drepturile în domeniul muncii", a declarat David Sassoli într-un interviu acordat Funke Mediengruppe. Preşedintele Parlamentului European a subliniat că Uniunea Europeană intenţionează să menţină o cooperare apropiată cu Marea Britanie post-Brexit. Însă avantajele apartenenţei la UE„"nu pot exista din afara” Blocului comunitar, a atras atenţia el.

În afară de problemele comerciale, Marea Britanie riscă să se confrunte cu o criză internă, în condiţiile în care politicieni din Scoţia, Irlanda de Nord şi Ţara Galilor pledează pentru independenţă, pe fondul nemulţumirii faţă de ieşirea ţării din Uniunea Europeană. Premierul britanic, Boris Johnson, i-a transmis recent prim-ministrului scoţian, Nicola Sturgeon, că se opune unui nou referendum privind independenţa Scoţiei, dar liderul de la Edinburgh a cerut respectarea dorinţei scoţienilor. După scrutinul parlamentar britanic, Nicola Sturgeon a declarat că mandatul parlamentar primit de Partidul Naţional Scoţian (SNP) trebuie respectat. "Am transmis clar că mandatul SNP de a le oferi oamenilor o şansă trebuie respectat, la fel cum se aşteaptă şi el ca mandatul lui să fie respectat”, a afirmat Nicola Sturgeon. Partidul Naţional Scoţian (SNP) a obţinut 48 de locuri în Camera Comunelor, un fapt fără precedent. Majoritatea locuitorilor Scoţiei s-au pronunţat în favoarea rămânerii în Uniunea Europeană în referendumul britanic privind Brexit din 2016, potrivit Mediafax.

Premierul scoţian Nicola Sturgeon, liderul SNP, insistă ca Scoţia să organizeze un nou referendum privind independenţa faţă de Marea Britanie, iar rezultatul scrutinului parlamentar britanic arată că scoţienii împărtăşesc această dorinţă. Scoţia a organizat în anul 2014 un referendum privind independenţa faţă de Marea Britanie. Peste 55% dintre scoţieni s-au pronunţat atunci împotriva independenţei. În contextul Brexit, rezultatul ar putea fi acum în favoarea independenţei.

Brexit: populație, industrie, finanțe... ce pierde cu adevărat Uniunea Europeană

Odată cu oficializarea plecării Regatului Unit, Uniunea Europeană pierde unul din cei mai puternici și mai emblematici membri ai săi. O întorsătură istorică ce transformă UE pe mai multe niveluri, notează les Echos, citat de Rador.

Este, în fine, oficial: vineri, Regatul Unit nu va mai face parte din Uniunea Europeană. După aproape 70 de ani de extindere constantă, zona de cooperare politică și economică pierde unul dintre cei mai puternici membri ai săi. Un moment inedit și istoric.

Trecând de la 28 la 27 de state membre, Uniunea Europeană își schimbă înfățișarea, atât la nivel demografic, cât și strategic sau economic. Iată deci noua carte de identitate a «Europei celor 27».

13% locuitori mai puțin

Cu 513 milioane de locuitori în 2019, Uniunea Europeană se plasează pe a treia poziție a zonelor celor mai populate din lume, cu mult în urma Chinei (1,4 miliarde) și Indiei (1,3 miliarde).

Pierzând cele 66 de milioane de cetățeni ai Regatului Unit, populația europeană se va reduce cu 13%, ajungând la 447 milioane de locuitori. Suficient totodată pentru ca UE să își păstreze locul său pe podium, înaintea SUA (328 milioane de locuitori).

Plecarea englezilor va lăsa o gaură de 12 miliarde de euro pe an începând din 2021. Care va fi soluția?

12 miliarde de euro pe an începând cu 2021 este gaura lăsată de plecarea Regatului Unit şi complică şi mai mult negocierile între cei 27 pe viitorul buget pe termen lung al Uniunii Europene. Pentru a rezolva această problemă a viitorului cadru financiar multianual (CFP, 2021-2027), Comisia Juncker făcuse o propunere din mai 2018, înainte de a predea ştafeta noii echipe a Ursulei von der Leyen, potrivit Le Soir, citat de Rador.


Condițiile de călătorie

Potrivit Ambasadei României în Regatul Unit, după Brexit, intrarea în Marea Britanie este permisă în continuare cu cartea de identitate cel puțin până la data de 31 decembrie 2020 sau cu paşaportul în curs de valabilitate. Asta înseamnă că românii nu au nevoie de viză pentru a călători în Marea Britanie.

"Primul element pe care aș dori să-l menționez şi care frământă pe foarte mulți dintre concetățenii noștri este că, în ceea ce privește regimul liberei circulații, cel puțin deocamdată, până la 31 decembrie, nu se schimbă nimic. Deci e vorba de a intra în Marea Britanie cu același tip de documente, respectiv cartea de identitate românească, pe de o parte, sau pașaport, în cazul în care îl dețin. Asta în ceea ce privește intrarea în Marea Britanie, pentru că există un anumit tip de nervozitate, de întrebări, de zvonistică în jurul acestui subiect", a declarat, într-un interviu pentru Radio România Actualități, ambasadorul României în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord Dan Mihalache.

Condițiile de ședere

În ceea ce privește şederea în Marea Britanie, respectiv beneficiile - dreptul la muncă, dreptul la asistență socială - românii care doresc să se stabilească acolo pot aplica pentru unul din cele două tipuri de rezidență: Settled Status sau Pre-Settled Status. De altfel, post Brexit, pentru a beneficia în continuare de drepturile actuale pe teritoriul Marii Britanii (dreptul de a locui, a studia și a munci), toți cetățenii europeni trebuie să solicite noul statut de rezident.

Până la 31 decembrie 2019, 435.700 de români au aplicat pentru Settled Status sau Pre-Settled, conform situației publicate de autoritățile britanice (Home Office) la data 16 ianuarie.

Primul tip îl reprezintă statutul de rezident (Settled Status), iar cetăţenii europeni care au avut reşedinţa în Marea Britanie pentru 5 ani consecutivi sau mai mult vor fi eligibili pentru acest statut. Cei care obţin acest statut îşi vor păstra aceleaşi drepturi pe care le au şi în prezent: dreptul de a lucra, dreptul de a studia, dreptul de a accesa sistemul medical britanic şi cel de securitate socială pe teritoriul Marii Britanii, pe o perioadă nelimitată.

Al doilea tip - Pre-Settled Status - stipulează că resortisanţii europeni care au avut reşedinţa în Marea Britanie pentru mai puţin de 5 ani consecutivi vor fi eligibili pentru Pre-Settled Status. Cei care primesc Pre-Settled Status vor putea locui în Marea Britanie pentru o perioadă de 5 ani, care le va acorda timpul necesar pentru a fi eligibili să obţină Settled Status. Cei care obţin pre-Settled Status îşi vor păstra aceleaşi drepturi pe care le au şi în prezent - dreptul de a lucra, dreptul de a studia, dreptul de a accesa sistemul medical britanic şi cel de securitate socială pe teritoriul Marii Britanii - însă, după cei 5 ani de şedere continuă, trebuie să aplice pentru Settled Status, care nu se acordă automat.

Procedura de depunere a cererilor pentru statutul de rezident permanent a început în martie 2019 și se va încheia la 30 iunie 2021. Potrivit datelor oficiale prezentate de Londra, până acum, 2,5 milioane de cetățeni au obținut deja statutul care le permite să trăiască, să muncească sau să studieze în Regatul Unit, după ieșirea din blocul comunitar.

Impactul Brexit asupra economiei românești: Câte firme cu acționariat din Marea Britanie există în țară

Procesul de ieșire al Marii Britanii din Uniunea Europeană va afecta marginal economia locală, Regatul Unit fiind al 9-lea partener comercial al României și ocupând ultimul loc în clasamentul celor mai mari 10 investitori străini direcți în România în 2018, potrivit unei analize realizate de KeysFin.

În România există peste 1600 companii cu acționariat din Regatul Unit, conform datelor publicate de companii la Ministerul Finanțelor Publice. Dintre acestea, aproximativ 1300 au o pondere directă, majoritară, care depășește 50%, a investițiilor britanice. Cifra de afaceri a companiilor controlate direct, majoritar, de investitori din Marea Britanie a fost de aproximativ 20 miliarde de lei în 2018, potrivit startupcafe.ro.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

13201 vizualizari

 • +2 (10 voturi)    
  Gaura de 12 miliarde? (Vineri, 31 ianuarie 2020, 8:12)

  Lok [utilizator]

  Asadar 250 de milioane spatamanal? Si vreti sa spuneti ca atunci cand a facut Farage reclama dadeau 18 miliarde? Sau cat scria pe busurile electorale.
  In fine daca pleaca MB atunci UE are costuri reduse, practic orice tara din UE plateste in functie de cheltuielile sale in UE, asadar nu se va observa. Apropo trebuie redusi europarlamentarii, nu pe tara, doar totalul.
  • -5 (15 voturi)    
   Păi nu vezi? (Vineri, 31 ianuarie 2020, 8:52)

   Traian2015 [utilizator] i-a raspuns lui Lok

   La fraieri lui se spune că e o "gaură". Sau poate nu mai era articolul spectaculos. Dacă nu mă înșel, UK primea mai mult decât dădea pentru că a atrăgea investiții cu o eficiență deosebită. In schimb Romania dădea mai mult decât primea pentru că nu reușea să folosească fondurile europene la timp. Așadar se duceau indirect bani de la România către UK. In schimb, UK făcea acte de protecție socială pentru foarte mulți români. Cei cu joburi, prin faptul că acceptă salarii mai mici și plătesc taxe, aduceau profit.
   • +3 (9 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Vineri, 31 ianuarie 2020, 9:10)

    [anonim] i-a raspuns lui Traian2015

    • +1 (9 voturi)    
     60mld alocate sau date? Si cui, direct noua? (Vineri, 31 ianuarie 2020, 9:45)

     D-or [utilizator] i-a raspuns lui

     E o informatie interesanta, dar trebuie clarificata:
     - daca aceste fonduri au fost doar alocate sau efectiv platite
     - care e valoarea contributiei romanesti adaugata acestor fonduri
     - cit din aceste fonduri totale (RO+EU) s-a cheltuit pentru investitii si cit pentru studii si analize si cine le-a facut
     - cit din aceste fonduri a ajuns la firme europene, cit la firme romanesti prin contracte directe si cit prin sub-contractari de la firme EU.

     Apoi tragem linie si facem bilantul. Presupun ca suntem in avantaj oricum, dar aceste clarificari ar fi mult mai convingatoare si motivante.
     • -4 (6 voturi)    
      se pare ca e mai bine (Vineri, 31 ianuarie 2020, 17:03)

      sec_o [utilizator] i-a raspuns lui D-or

      Am plecat de multi ani din RO si vad diferenta in fiecare an cand ma reintorc sa cheltui banii pe meleagurile noastre. Populatia o duce din ce in ce mai bine si asta o zic si statisticile. Probabil ca nu ar fi fost asa daca ramaneam izolati pe continent. Trebuie doar sa luptam impotriva exploatarii terenurilor si a bogatiilor tarii de catre Austrieci, Francezi, etc. Din pacate populatia face 'misto' de astia cu Eco si Bio si de cei care lupta din afara sa se opreasca defrisarile si scosul zacamintelor (gaz, carbuni, aur, uraniu chiar).
    • +5 (5 voturi)    
     Important e... (Vineri, 31 ianuarie 2020, 18:06)

     Mihail. [utilizator] i-a raspuns lui

     ...cine a platit cele 30 de miliarde, si in ce buzunare au intrat celelalte 60.
   • +2 (8 voturi)    
    Foundurile nu compenseaza forta de munca (Vineri, 31 ianuarie 2020, 9:24)

    Lok [utilizator] i-a raspuns lui Traian2015

    pierduta. nici macar 20% din ea daca luam toti banii disponibili.
   • +2 (6 voturi)    
    cert este ca (Vineri, 31 ianuarie 2020, 9:45)

    Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui Traian2015

    Cert e ca pt. BRX in UE sunt "state membre first hand" si "state membre second hand".
  • -6 (12 voturi)    
   O sa regrete (Vineri, 31 ianuarie 2020, 9:15)

   Fanel01 [utilizator] i-a raspuns lui Lok

   O sa se roage de romani sa-i angajam capsunari la noi !
  • +10 (14 voturi)    
   cameron-farage (Vineri, 31 ianuarie 2020, 9:16)

   Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui Lok

   Da, Farage milita anti-UE, dar ideea cu "referendum Brexit" a fost a lui Cameron, care a dovedit ca habar nu avea care e adevarata parere a englezilor despre UE ("pulsul natiei").
   • +4 (6 voturi)    
    Adevarat. (Vineri, 31 ianuarie 2020, 10:26)

    Lok [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

    Dar una dun manipularile media a fost "minciuna" lui Farage cum ca Uk ar da 440 milioane saptamanal la UE. Ca sa vezi atunci plateau mai mult, acuma dadeau doar 250.
    • +2 (8 voturi)    
     nu-s fan Farage (Vineri, 31 ianuarie 2020, 10:46)

     Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui Lok

     Si ala umfla multe sa-si faca electorat, asa e, dar exploata o nemultumire veche din UK fata de BRX. Simetric si politicienii de la BRX multi mint de sting.
  • +2 (8 voturi)    
   nu cred (Vineri, 31 ianuarie 2020, 9:33)

   Point [utilizator] i-a raspuns lui Lok

   ca totul se rezuma la bani.uk era o pioneza pe tronul lui putin+o armata capabila.ue ca putere ''mondiala'' a pierdut enorm,nu ca ar fi fost prea activa.insa o data cu plecarea britilor asteptati-va la pupaturi piata rosie combatantii
   impacati.muricanii au aratat deja ca nu-i mai intereseaza ue,chiar si pe timpul lui obambi.
   cu o china expansiva si o rusie care deja a castigat,ue a devenit a taspea roata la caruta. in termenii actuali,uniunea e caduca.deja multe tari au semnat contracte separate cu britii si muricanii.mai adaugam si miscarile nationaliste care castiga teren,plus tarile care au inceput sa realizeze pericolul rus la poarta,avem deja reteta dezastrului.
   pai cum dracu sa nu profite rusii,fratilor?
   • 0 (6 voturi)    
    Putin face ce? (Vineri, 31 ianuarie 2020, 10:25)

    Lok [utilizator] i-a raspuns lui Point

    Asta e de Hai FCSB!!!. Verifica PIB-ul Rusiei si apoi al Italiei si spune-mi cine poate cumpara pe cine?
  • 0 (4 voturi)    
   beneficii (Vineri, 31 ianuarie 2020, 16:55)

   sec_o [utilizator] i-a raspuns lui Lok

   Aveau multe beneficii. Fara UE si ce a mai fost inainte Marea Britanie nu se punea pe picioarele de acum dupa al doilea razboi mondial. De asta au si intrat la vremea respectiva, ca le ardea buza.
   De fapt pe 5 ani (2014-2018) au platit efectiv 7,8 miliarde fara a lua in considerare toate programele facute cu ei cum ar fi Erasmus, fonduri de cercetare de 1,5 miliarde, etc.
   Google "The EU Contribution to the EU budget" ,e un articol chiar pe ons.gov.uk
   Deci o nimica toata, cu siguranta sunt pe plus daca se aduna ce nu se poate numara usor.
 • +1 (13 voturi)    
  /// (Vineri, 31 ianuarie 2020, 8:49)

  GemstonePig [utilizator]

  Probabil cea mai mare lovitura data de propaganda kremlinist-kaghbista
  • +6 (14 voturi)    
   daaa (Vineri, 31 ianuarie 2020, 9:15)

   Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui GemstonePig

   In 2016 au trecut agentii lui Putin din casa in casa la englezi si le-au zis "maine votati contra lui UE". Asta e basm de fratii Grimm sau de Ispirescu?
   • -4 (6 voturi)    
    /// (Vineri, 31 ianuarie 2020, 11:36)

    GemstonePig [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

    L-au finantat obscur pe farage, toate campaniile brexit, cu cateva milioane de euroi dati de oligarhii sclavi ai kremlinului au facut campanii facebook suficiente cat sa rastoane scorul. nu trebuia ssa prostesti toata anglia erau suficienti cei nehotarati mai slabi de mintecare pusesera botul la propaganda gen antena 3
    • +3 (5 voturi)    
     da? (Vineri, 31 ianuarie 2020, 12:57)

     Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui GemstonePig

     Vezi ca Londra tine banii rusilor.

     https://www.theguardian.com/news/2018/may/25/how-britain-let-russia-hide-its-dirty-money
     • 0 (0 voturi)    
      Omul spune una, tu alta (Marţi, 4 februarie 2020, 13:11)

      midufi [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

      Cazul tau e clasic deja.
      Si nu in bine.
 • +2 (14 voturi)    
  nu "emigrantii" a fost cauza nr.1 (Vineri, 31 ianuarie 2020, 9:30)

  Toni_Romania [utilizator]

  Ci directivele BRX, care erau tot mai pe stil URSS.("recomandari obligatorii")
  Un englez sintetizeaza motivul pt. Brexit (pe o pagina Fb a Com.Europene).

  ”Michael O'Callaghan - "Asking the EU for 'permission' is a form of submission. Identity and Sovereignty are innate and internal, not imposed from outside. "We defeat them by Ignoring them"”
 • -4 (8 voturi)    
  Foarte mult bla bla ..... (Vineri, 31 ianuarie 2020, 10:03)

  ABBV [utilizator]

  in special de la uni care canta ce rau este Brussels. Pana acum toate recomandarile obligatori au fost in slujba celor multi. Sunt exemple cu interzicerea carni spalata cu clor ...si alte legi legate de alimente, alimentatie. Plus multe multe alte legi in favoarea celor multi. Dar probabil este necesar repetarea ciclului: Vremuri bune, aduc oameni slabi. Oameni slabi aduc vremuri grele. Vremuri grele aduc oameni puternici. Oameni puternici aduc vremuri bune.
  De la inceputurile ei omenirea a reusit in a atinge lucruri intangibile atunci cand a conlucrat.
  Ceea ce nu au sa inteles si nu se intelege nici pentru multi conationali este ceea ce spune americamul. Nu exista nici o cina gratuita! Si pentru cei ce plang forta de munca care a plecat. Prima si prima datorie pe care o ai este fata de familia ta, nu fata de un stat care te exploateaza pentru a finanta impingatori de hartii. Care cu toate ca te jefuieste de 80% din ceea ce castigi iti ofera servici medicale de lumea a treia.
  Uman , nu va asteptati sa primiti mai mult decat oferiti!
  • +3 (5 voturi)    
   recomandarile... (Vineri, 31 ianuarie 2020, 12:20)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui ABBV

   depasesc cu mult spatiul pe care BRX ar trebui sa se ocupe.

   Chestia asta cu recomandarile obligatorii care au fost in slujba celor multi ma zgaraie pe creier.

   Cert este ca PE va trebui sa isi revada intai si intai numarul de ocupanti de scaune si mai apoi cheltuielile - numai este ceea ce a fot odata UE cu UK...

   De acord insa cu prima datorie este fata de familie si nici o cina nu este gratuita.
 • +2 (8 voturi)    
  .. (Vineri, 31 ianuarie 2020, 10:06)

  Andrei_Buc [utilizator]

  duca-se

  sper ca scotia sa ceara independenta si ulterior sa adere la ue.'
 • +4 (8 voturi)    
  ue este (Vineri, 31 ianuarie 2020, 11:03)

  hanu [utilizator]

  in esenta un imperiu francogerman, ca ne place sau nu. Englezii nu se inteleg cu ei. Meci usor pentru populisti! Intre "cine suntem noi, buricul pamantului" si "vin imigrantii sa ne ia joburile" nu ma mir ca au castigat.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by