Oligarhul moldovean Vladimir Plahotniuc apare într-o notă distribuită șefilor unităților din subordinea Inspectoratului General al Poliției din Republica Moldova, în vederea prinderii acestuia în legătură cu dosarul penal în care este cercetat pentru spălare de bani, relatează EurActiv.ro.

Potrivit sursei citate, în informarea transmisă unităților de poliție din Republica Moldova se cere orientarea întregului efectiv „în vederea stabilirii și reținerii cetățeanului Plahotniuc Vladimir Gheorghe”.
„Totodată, ținem să informăm că ultimul deține încă o identitate cu acte valabile, eliberate pe numele Novak Vladislav Vladimir”, se arată în documentul citat. Cele două identități valabile au date de naștere diferite.
EurActiv.ro amintește că informația despre faptul că Plahotniuc ar avea dublă identitate moldovenească a apărut în spațiul public la 21 noiembrie, fiind dezvăluită de un fost președinte al Comisiei parlamentare pentru securitatea statului, Chiril Moțpan.
Deși autoritățile de la Chișinău l-au dat în urmărire internațională pe controversatul om de afaceri acuzat de spălare de bani în proporții deosebit de mari încă din 29 octombrie, procurorii anticorupție au anunțat Bucureștiul, Londra și Washington despre a doua identitate a lui Plahotniuc abia pe 10 decembrie.
Mai mult, în presă au apărut informații despre faptul că Vlad Plahotniuc ar deține și cetățenia Federației Ruse (pe numele Vladimir Plahotniuc). Jurnaliștii de investigație au dezvăluit și identitatea românească a lui Plahotniuc - Vlad Ulinici (după numele de fată al mamei sale), iar recent deputatul moldovean Dumitru Alaiba a făcut publice documente care confirmă că Plahotniuc ar deține și cetățenia Cehiei - la 4 iunie 2019 (cu câteva zile înainte să piardă puterea în Moldova) Plahotniuc încercând să deschidă, cu pașaport ceh, o firmă nouă în Marea Britanie, mai notează EurActiv.ro.
Sursa foto: EurActiv.ro
Oligarhul Vladimir Plahotniuc, fost președinte al Partidului Democrat din Republica Moldova, a fost dat în urmărire internațională de procurorii anticorupție de peste Prut în octombrie anul trecut. Pe numele lui Plahotniuc există și un mandat de arestare emis de un tribunal din Rusia, oligarhul fiind acuzat de constituirea unui grup infracțional organizat.
„Având în vedere desconsiderarea citației emise de procurorii anticorupție și neprezentarea sa în fața organului de urmărire penală, cetățeanul Vladimir Plahotniuc Gheorghe (a.n. 1966), anunțat inițial în căutare națională și în privința căruia a fost aplicată măsura preventivă - arestul preventiv, a fost dat în căutare internațională și interstatală de Centrul Național Anticorupție”, se arăta în comunicatul Procuraturii Anticorupție de la Chișinău.
Prima cauză penală pe numele lui Plahotniuc a fost deschisă în baza unor fapte săvârșite între 2013-2014. Acesta e bănuit că a creat o schemă pentru a obține bunuri și venituri ilicite.
Cea de-a doua cauză penală ține, de asemenea, de anii 2013-2014. „Societatea Tukumaan Ltd” a creditat Finpar Invest cu peste 7,2 milioane de dolari, cu destinația SRL Nobil Air și către ABD Asiana Development Ltd. Această companie a efectuat, la rândul său, transferuri bancare pe numele soției lui Plahotniuc, a explicat șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari.
A plecat din țară în iunie 2019
Vlad Plahotniuc a părăsit Republica Moldova în 14 iunie 2019, imediat după demisia Guvernului Pavel Filip, și s-ar afla în SUA. În 17 iunie, Plahotniuc scria pe Facebook că decizia de a se retrage de la guvernare a fost luată pentru a nu adânci criza politică de la Chișinău, dar ea nu înseamnă că se va retrage din politică, urmând doar să ia o pauză și să-și coordoneze echipa din afara țării.
Vicepremierul moldovean de atunci Andrei Năstase spunea că vicepremierul rus Dmitri Kozak i-a confirmat că Vladimir Plahotniuc este dat în urmărire federală de Rusia.
Dosarele penale în care Plahotniuc este vizat în Rusia
La începutul lunii august 2019, o instanță din Rusia a decis să emită mandat de arestare preventivă în lipsă pe numele fostului lider al Partidului Democrat din Republica Moldova, acuzat de constituirea unui grup infracțional organizat, scria agenția TASS.
Daria Konstantinova, avocatul fostului lider politic, declara în timpul ședinței de judecată că Plahotniuc este nevinovat și a făcut apel la judecători să respingă cererea procurorilor. Ea a insistat că acuzațiile care i se aduc clientului său sunt „motivate politic”.
În schimb, autoritățile ruse au informat că vor începe demersurile pentru extrădarea lui Plahotniuc. „Au fost strânse suficiente dovezi care arată implicarea lui Plahotniuc în dosarele în care este acuzat și vom solicita ca acesta să fie extrădat către Rusia”, anunța un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne de la Moscova.
Plahotniuc este acuzat că a constituit un grup infracțional organizat și ar fi participat la acțiunile acestuia, realizând tranzacții ilicite în ruble și în monedă străină către conturile unor cetățeni străini, prin intermediul unor acte false.
Pe 22 februarie 2019, autoritățile ruse i-au pus sub acuzare pe Plahotniuc și pe omul de afaceri Viaceslav Platon, după ce peste 500 de milioane de dolari au fost transferați ilegal către conturi din afara Rusiei. În aprilie 2017, Platon a fost condamnat la 18 ani de închisoare în Republica Moldova pentru că ar fi transferat în mod ilegal fonduri din Rusia.
De asemenea, în 2017, pe numele lui Plahotniuc a mai fost emis un mandat de arestare preventivă în lipsă de către o instanță de la Moscova, după ce procurorii l-ar fi suspectat pe acesta că s-ar fi aflat în spatele unei încercări eșuate de asasinare a omului de afaceri Renato Usatîi.