Iranul încearcă să examineze cutiile negre ale avionului de linie ucrainean care a fost doborât luna aceasta, a spus un oficial agenției de presă Irna, la o zi după ce o altă agenție de știri relata că autoritățile vor trimite înregistrările de zbor Ucrainei, relatează Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

”Încercăm să citim cutiile negre aici în Iran. Altfel, opțiunile noastre sunt Ucraina și Franța, dar nu a fost luată nicio decizie până acum pentru a le trimite în altă țară”, a declarat Hassan Rezaifar, directorul de la Organizația Aviatică Civilă însărcinat cu anchetarea accidentului, pentru Irna.

Același oficial a fost citat de agenția Tasnim spunând sâmbătă că ”folosind expertiza țărilor Franța, Canada și America vom încerca să citim (datele de zbor înregistrate) la Kiev”.

”Dacă acest efort este fără succes, cutia neagră va fi trimisă în Franța”, a adăugat el, care a subliniat că cutiile negre nu vor fi citite în Iran, potrivit Tasnim.

Partea ucraineană a acuzat, vineri, că nu a primit răspunsuri la două solicitări adresate Iranului, în care cere să i se permită accesul la cutiile negre ale avionului, a scris ziarul Evropeiska Pravda, citând o declaraţie făcută de Polina Cij, șefa Departamentului de Cooperare Juridică Internațională de pe lângă Procuratura Generală de la Kiev, citează Rador.

În cadrul unei reuniuni a Comisiei parlamentare ucrainene pentru securitate națională și apărare, Cij a menționat că, după ce partea iraniană a anunţat că înregistratoarele de zbor ale avionului prăbuşit sunt atât de deteriorate încât nu pot fi deschise decât în anumite condiții de laborator, într-o altă țară, Ucraina a propus laboratorul său "Sikorski", situat în Kiev.

Totodată, premierul canadian Justin Trudeau a făcut apel, vineri, la Teheran, să trimită cutiile negre ale avionului ucrainean, doborât ”din greșeală” pe 8 ianuarie de către Iran, la un laborator din Franța, pentru analiză.

”Doar câteva țări precum Franța au laboratoarele capabile de a o face”, a spus Trudeau în cadrul unei conferințe de presă.

Amintim că, pe 8 ianuarie 2020, un avion de pasageri aparţinând companiei Ukraine International Airlines, care se îndrepta spre Kiev, s-a prăbuşit la numai câteva minute de la decolarea de pe aeroportul din Teheran. Deşi iniţial autorităţile din Iran au declarat că avionul s-a prăbuşit din cauza unor probleme tehnice, ulterior, armata iraniană a recunoscut că a doborât aeronava "din greşeală", confundând-o cu un avion american.

În tragedia aviatică de la Teheran au murit 176 de cetățeni din Ucraina, Marea Britanie, Suedia, Canada, Germania, Iran și Afganistan.