Cutiile negre ale avionului de pasageri care a fost doborât ”din greșeală” de către forțele iraniene luna aceasta vor fi trimise în Ucraina, a relatat agenția de știri Tansnim, potrivit Reuters.

momentul in care avionul a fost lovit de rachetaFoto: Captura New York Times

Autoritățile iraniene ar fi, de asemenea, pregătite pentru ca experți din Franța, Canada și Statele Unite să examineze datele din cutii, a spus agenția de știri semioficială.

”Folosind expertiza țărilor Franța, Canada și America vom încerca să citim (datele de zbor înregistrate) la Kiev”, a spus Hassan Rezaifar, directorul de la Organizația Aviatică Civilă însărcinat cu anchetarea accidentului, potrivit Tasnim.

”Dacă acest efort este fără succes, cutia neagră va fi trimisă în Franța”, a adăugat el, care a subliniat că cutiile negre nu vor fi citite în Iran.

Partea ucraineană a acuzat, vineri, că nu a primit răspunsuri la două solicitări adresate Iranului, în care cere să i se permită accesul la cutiile negre ale avionului, a scris ziarul Evropeiska Pravda, citând o declaraţie făcută de Polina Cij, șefa Departamentului de Cooperare Juridică Internațională de pe lângă Procuratura Generală de la Kiev, citează Rador.

În cadrul unei reuniuni a Comisiei parlamentare ucrainene pentru securitate națională și apărare, Cij a menționat că, după ce partea iraniană a anunţat că înregistratoarele de zbor ale avionului prăbuşit sunt atât de deteriorate încât nu pot fi deschise decât în anumite condiții de laborator, într-o altă țară, Ucraina a propus laboratorul său "Sikorski", situat în Kiev.

Totodată, premierul canadian Justin Trudeau a făcut apel, vineri, la Teheran, să trimită cutiile negre ale avionului ucrainean, doborât ”din greșeală” pe 8 ianuarie de către Iran, la un laborator din Franța, pentru analiză.

”Doar câteva țări precum Franța au laboratoarele capabile de a o face”, a spus Trudeau în cadrul unei conferințe de presă.

Amintim că, pe 8 ianuarie 2020, un avion de pasageri aparţinând companiei Ukraine International Airlines, care se îndrepta spre Kiev, s-a prăbuşit la numai câteva minute de la decolarea de pe aeroportul din Teheran. Deşi iniţial autorităţile din Iran au declarat că avionul s-a prăbuşit din cauza unor probleme tehnice, ulterior, armata iraniană a recunoscut că a doborât aeronava "din greşeală", confundând-o cu un avion american.

În tragedia aviatică de la Teheran au murit 176 de cetățeni din Ucraina, Marea Britanie, Suedia, Canada, Germania, Iran și Afganistan.