Procurorii au cerut vineri cel puțin opt ani de închisoare pentru fostul preot Bernard Preynat, judecat la trei decenii de la fapte pentru un caz de abuz sexual devenit simbol al complicității tăcerii din Franța a Bisericii cu privire la pedofilie, relatează AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

”Acest dosar ieșit din comun, emblematic, merită un răspuns penal ferm care nu se poate opri din cauza vârstei”, a spus procuroarea Dominique Sauves în fața tribunalului din Lyon.

Procuroarea l-a acuzat că a distrus viețile victimelor sale, copii cu vârste cuprinse între 7 și 15 ani la data infracțiunilor, și că s-a folosit de ”tăcerea părinților și tăcerea Bisericii” pentru a-și multiplica abuzurile între 1971 și 1991.

Procesul a fost intens așteptat de când a ieșit la suprafață povestea în 2015, când au fost depuse în sfârșit plângeri, lovind întreaga ierarhie catolică prin cardinalul Barbarin, arhiepiscop de Lyon, condamnat în martie 2019 pentru că nu a denunțat acțiunile lui Preynat.

Tot timpul cât a vorbit magistratul, fostul preot a rămas nepăsător, înghețat în scaunul său, privind înainte, la fel ca și în timpul audierii sale.

”Și-a cerut scuze mecanic”

Acest bărbat, încă impunător, cu barba sa albă, și-a cerut ”scuze” celor nouă bărbați care au venit să depună mărturie cu privire la suferințele lor - mulți alții nu au putut să depună plângere din cauza prescrierii faptelor.

Dar niște scuze ”mecanice”, fără a manifesta empatie, potrivit procurorilor.

”Întotdeauna există un cuvânt care ne deranjează”, a spus un avocat. ”A ascultat suferințele victimelor, dar nu le-a auzit”, a adăugat procuroarea.

Abuzatorul în serie a recunoscut că au fost ”până la patru sau cinci copii” pe săptămână în timpul taberelor de vară. La tribunal, victimele sale au povestit cum i-a atins, cum i-a sărutat pe gură și despre masturbări.

”Retrăiesc toate senzațiile, mirosul lui”, a spus Anthony Gourd, care a suferit de amnezie traumatică și care își readuce aminte gradual cum a suferit timp de patru ani.

”El vorbește despre mângâieri. Soția mea mă mângâie. El m-a atins ca un sălbatic”, a spus Stéphane Hoarau, care acum are dificultăți de a-și atinge propriii copii.

”Pentru mine, la acel timp nu am comis agresiuni sexuale, dar am mângâiat, am îmbrățișat. Am greșit. Ce m-a făcut să înțeleg au fost acuzațiile victimelor”, a asigurat fostul preot.

Procesul a fost o ocazie pentru el să îndrepte responsabilitatea către Biserică.

”Mi s-a spus: ”tu ești bolnav” (...) Ar fi trebuit să mă ajute... M-au lăsat să devin preot”, a relatat Preynat, care a fost la terapie într-un spital psihiatric în anii 1960.

La acea vreme, cel mai mare dintre cei șapte frați, crescut de un tată autoritar, a comis primele sale atacuri.

Potrivit relatărilor în fața tribunalului, el însuși a fost victima agresiunilor.

Citește și:

Proces în Franța: Un preot este acuzat că a abuzat sexual 75 de băieți